El jutge d'Instrucció número 2 de Badalona que investiga la trama de presumptes adjudicacions corruptes de dispositius de seguretat en diversos ajuntaments ha enviat a la presó 2 dels detinguts. Són responsables de les empreses aconseguidores dels contractes amb els ajuntaments.
La resta dels que han declarat fins ara han quedat en llibertat amb càrrecs. Entre ells hi ha el cap de la policia local de Tiana, el responsable de noves tecnologies de Mollet del Vallès i un responsable de l'empresa Gespol a Catalunya a qui se'ls ha retirat el passaport i hauran de presentar-se al jutjat periòdicament. L'altra empresari de Gespol està a la presó provisional juntament amb un important empresari de Castella i Lleó processat per altra causa de corrupció.
Ahir es va prendre declaració a 9 dels investigats: Els 4 catalans i 5 més de Madrid (Fuenlabrada, Majadahonda i Villanueva de la Cañada). Avui continuen la declaracions.
Avui declararan 6 detinguts més.
L'operació va esclatar dimarts després de més de 2 anys d'investigació a partir de la denúncia d'un particular arran del polèmic radar de Montgat. Es van fer 55 entrades i escorcolls a diverses comunitats, 19 requeriments d’informació i una cinquantena de detencions.
La causa està oberta pels delictes de prevaricació administrativa, frau a l’administració pública, malversació de diners públics, tràfic d’influències, revelació d’informació privilegiada, falsedat documental, suborn, alteració de preus de concurs públic i pertinença a organització criminal.
La trama
S'investiga la contractació de dispositius informàtics de seguretat. La organització funcionava amb els policies locals com a aconseguidors dels contractes dels ajuntaments per a dispositius com semàfors o radars, entre d'altres dispositius, per a empreses del sector.
Gespol que està en el centre de la investigació va adquirir l'ús del sistema informàtic que gestiona els radars de Montgat i Mollet del Vallès que van destapar la polèmica arran de l'allau de multes. L'ajuntament de Montgat tenia externalitzada la gestió del servei a una empresa que tramitava el cobrament de multes amb la Diputació de Barcelona i de la que se'n quedava una comissió. Aquesta contractació es fa entre els anys 2011-2015 per part de l'actual cap de la policia local de Tiana, en aquell moment regidor de seguretat i mobilitat de Montgat governat per CIU i ERC. L'any 2015 entra com a càrrec de confiança a l'Ajuntament de Tiana per dirigir la policia local i només un més després del seu nomenament contracta cursos de formació amb l'empresa Bilbomàtica. En diversos concursos públics per a l'adquisició de radars consta documentació també de Gespol.
El jutge va requerir a l'Ajuntament de Montgat que presentés la documentació necessària per analitzar un seguit d'adjudicacions. Però el consistori no va aportar cap document, i el 7 de juliol del 2016 el jutge es va presentar a les dependències municipals amb la policia espanyola. Va demanar tots els documents al secretari municipal i va escorcollar la comissaria de la urbana.
La documentació que es troba en l'escorcoll facilita que es pugui anar estirant del fil i es comença a destapar una trama que surt de Catalunya i que afecta 40 municipis de l'estat espanyol.
La investigació va més enllà i podria afectar altres administracions públiques.