L'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) han negat que el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural hagi pactat amb ells el decret de piscines. En un comunicat conjunt, les dues entitats desmenteixen que hagin acordat "fins a l'última coma" del decret que permet obrir piscines privades com a refugis climàtics durant l'estiu. "No ha estat així", ha afirmat els municipis, que han explicat que van treballar amb la Generalitat un document tècnic centrat en sancions als ajuntaments i que la regulació de les piscines no l'han proposat des del món municipal.
Els ajuntaments acusen el Govern de no ser "clar" amb les mesures
Ambdues organitzacions han acusat el Govern de no ser "clar" amb les mesures que cal adoptar per fer front a la sequera i han criticat que "trasllada la responsabilitat als municipis". És per aquest motiu que han demanat a la Generalitat que "no centrifugui les responsabilitats als ens locals" i que acompanyi els ajuntaments que no tenen piscines públiques a cercar-hi solucions "viables".
Mascort assegura que el decret es va pactar "fins a l'última coma"
El comunicat arriba després que el conseller del Departament, David Mascort, descartés refer el decret de piscines i insistís que es va pactar amb les entitats municipalistes "fins a l’última coma". "No el refarem. L’hem treballat amb els ajuntaments, que són els que l'han d’aplicar", ha dit el titular en una entrevista radiofònica aquest dissabte a RAC1. El conseller d'Acció Climàtica ha tancat la porta a refer el decret de piscines per facilitar els ajuntaments que converteixin les piscines privades en refugis climàtics. A més, Mascort ha responsabilitzat l’oposició si aquest estiu els municipis no poden obrir les que són municipals. “El que vulgui tombar aquest decret deixarà els ajuntaments sense obrir les piscines a l’estiu. Els partits seran responsables de les seves accions, ells sabran”, ha dit.
Piscines com a refugis climàtics
La possibilitat de convertir les piscines en refugis climàtics ha estat un dels grans debats de la setmana. Davant la confusió, el conseller ha tranquil·litzat els propietaris que tenen casa amb piscina, i ha assegurat que no l'hauran d'obrir al públic com a refugi climàtic "segur". Segons ha detallat, el decret contempla que "un equipament és un equipament, no és un habitatge". Mascort ha detallat que cada localitat és lliure de decidir quines piscines considera refugi climàtic. "En cap cas ningú ha pensat que la piscina d’un hotel o una comunitària pugui ser refugi climàtic", ha afegit. En aquest sentit, ha afirmat que "a cap ajuntament se li ha acudit això". Tanmateix, no ho descarta del tot, però ha apuntat "m'estranyaria molt", i ha puntualitzat per a ell "no tindria cap sentit."