Una vintena d'entitats socials i sindicats de visions prou transversals en algunes qüestions relatives a l'educació s'han aliat amb l'objectiu d'exigir al Govern que aturi el tancament de grups a l'escola pública el curs vinent. Constituïts en la plataforma 'La pública, l'escola de tothom', reclamen una reunió "urgent" amb el Departament d'Educació que lidera la consellera Esther Niubó, a qui acusen d'afavorir la concertada per davant de l'escola pública. A més, han anunciat una primera mobilització pel dissabte 29 de març, des del Parc de l'estació del Nord fins al Parlament, on farà una acció simbòlica per enviar un missatge a les autoritats polítiques. Entre els integrants de la plataforma hi ha l'associació de pares i mares 'aFFaC', els sindicats USTEC, CCOO, CGT i la Intersindical, les fundacions dedicades a l'educació Bofill i Rosa Sensat, la plataforma d'infantil Dignitat 0-3, la fundació Ferrer i Guàrdia i la Plataforma d'Afectats per l'Habitatge o el Sindicat de Llogateres.
La plataforma s'ha presentat públicament aquest dimarts a l'Escola Drassanes de Barcelona. La presidenta de l'aFFaC, Lidón Gasull, ha explicat que aquesta neix "de la necessitat" de defensar en aquests moments l'educació pública i per donar una resposta "unitària i "clara" davant de l'anunciat tancament de 111 grups en la pública de cara al curs vinent, amb especial incidència a municipis com Terrassa o Mataró, per ajustar el que el Departament assenyala com una "sobreoferta". 43 grups a Infantil 3 i 68 a primer d'ESO, precisen. La plataforma reclama fer marxa enrere i veuen un greuge comparatiu en benefici de la concertada amb el qual s'empeny les famílies al model publicoprivat. "És una decisió política", valoren.
Tendir a suprimir els concerts
Niubó va defensar aquest dilluns en una compareixença parlamentària que l'"ajustament" de l'oferta de places es fa amb l'objectiu d'evitar la segregació, donat que quan hi ha sobreoferta als centres, habitualment l'alumnat vulnerable es queda en uns centres determinats i moltes famílies porten els seus fills intencionadament a d'altres. A més, després, aquests centres ja vulnerables, en tenir més espai, reben molta matrícula viva d'alumnes nouvinguts durant el curs. Així mateix, la consellera sosté que no hi ha una afectació a les ràtios en aquesta eliminació de línies, ja que, diu, es mantenen de 18 a 20 alumnes per classe. En aquest sentit, des de la Plataforma constituïda avui han replicat que l'escola concertada surti cada any amb l'oferta inicial completa, amb grups que "sistemàticament no omplen", cosa que han criticat que també contribueix a la sobreoferta i a la segregació escolar.
D'altra banda, la Plataforma per l'escola pública demana que es faci una planificació educativa a una dècada vista i que se suprimeixin aquells concerts que, diuen, no responen a la seva funció principal, "complementar el sistema públic allà on aquest no arriba". A més, han apuntat que el curs 2026-2027 s'han de renovar els concerts educatius i això suposa una "oportunitat històrica per endreçar" el sistema. La proposta de la Plataforma és ampliar l'escola pública i anar eliminant centres concertats, com a objectiu a llarg termini.
Mantenir cursos per abaixar ràtios i avançar en inclusivitat
La Plataforma també ha aprofitat per defensar que el manteniment de grups tot i la davallada de la natalitat permetria tenir unes classes més esponjades i unes ràtios menors. Així, defensen que s'aconseguiria aplicar "realment" una escola inclusiva que pugui atendre la diversitat de cada alumne. També consideren que ajudaria a fer front al "col·lapse" que es viu a l'ESO, ja que "molts dels centres estan amb ràtios per sobre del legalment establert", ha alertat Gasull. La consellera ja ha reconegut en diverses ocasions que, si bé sí que s'ha fet a infantil i primària, no s'han pogut reduir ràtios a secundària, tot i que és on més cal, per una qüestió logística: la manca d'espais als centres. En aquest sentit, un fenomen que les escoles i el Departament han advertit és que, tot i la davallada de la natalitat que buida les aules d'infantil, hi ha molta matrícula viva —és a dir, que arriben a un centre amb el curs ja començat, per mudança o emigració de les seves famílies—, uns 12.000 alumnes només l'any passat, la qual cosa suposa un dels principals reptes del sistema educatiu, que ha de treballar amb aules d'acollida intensives.