A partir d’aquest dimecres, 1 de gener del 2025, qui vulgui fumar a la via pública a Milà haurà d’assegurar-se primer que no hi hagi cap altra persona a 10 metres a la rodona, un cop ha entrat en vigor la prohibició de fumar tabac a tots els espais públics d’aquesta ciutat italiana, capital de la Llombardia, inclosos els carrers, a excepció dels “llocs aïllats” on es pugui respectar una distància d'almenys 10 metres respecte a altres persones. Aquesta mesura és part d'una bateria de normes aprovades el 2020 per millorar la qualitat de l'aire de la ciutat, i que ha entrat a poc a poc en vigor al llarg del temps, i que s'emmarquen en el Pla Aire-Clima, un document que pretén reduir a la meitat les emissions de diòxid de carboni (CO₂) per a 2050.

"A partir de l'1 de gener de 2025, la prohibició de fumar s'estén a totes les zones públiques o d'ús públic, en les mateixes incloses les zones viàries, excepte a llocs aïllats on sigui possible respectar la distància d'almenys 10 metres d'altres persones", diu l’ordenança, que inclou un règim sancionador on la multa per l'incompliment de la norma pot suposar un pagament d'entre 40 i 240 euros. Aquesta legislació ja va introduir restriccions a l'ús del tabac a vies públiques: prohibia fumar en zones verdes públiques (excepte llocs aïllats on sigui possible respectar la distància d'almenys 10 metres amb altres persones).

De la mateixa manera, incloïa prohibicions en àrees equipades destinades a jocs infantils, activitats esportives o recreatives; parades d'espera del transport públic, incloses les parades de taxis (fins a una distància de 10 metres de les parades i de les infraestructures de senyalització corresponents); cementiris; zones per a gossos; i instal·lacions esportives de qualsevol tipus, incloses les zones destinades al públic, com graderies.

Segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística italià (ISTAT), el 2023 a Itàlia un 18,7% dels majors d'11 anys es consideraven fumadors, un percentatge que augmentava notablement entre els joves, assolint màxims al grup d'edat dels 25 als 34 anys (26,9%). L'ajuntament milanès ha justificat la mesura apuntant que “a Milà, des de fa molts anys, no es respecten els valors límit de diversos contaminants”. Això es tradueix en el fet que “els nivells de contaminació atmosfèrica tenen un impacte significatiu en els ciutadans”, fins i tot “reduint l’esperança de vida en 2 o 3 anys”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!