L’erupció el volcà de l'illa de La Palma ens recorda que habitem en un planeta viu en què regna la força de la naturalesa per sobre de tot. En les darreres hores hem vist imatges molt impactants de com la lava i el fum inunden aquesta illa canària i és inevitable plantejar-nos si això podria passar a casa nostra.
A Catalunya tenim la zona volcànica de la Garrotxa, amb més de quaranta cons volcànics. Per molt que pugui sorprendre, aquesta zona encara no es considera adormida, perquè ha tingut algun volcà actiu en els últims 10.000 o 15.000 anys. Així doncs, podríem viure una situació similar al nostre país? La resposta és que sí, tot i que el risc que tornin a entrar en erupció és moderat.
Els volcans catalans
Segons, el vulcanòleg Joan Martí, director del centre de Geociència del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques), res fa pensar que l'erupció pugui ser d'aquí a poc temps. "Tornaran a entrar en erupció, però el més probable és que nosaltres no ho veurem", assegura.
A més, el tipus de camp volcànic de La Palma és el mateix que el de la zona de la Garrotxa, ja que el magma surt a través de fractures i mai ho fa en el mateix lloc on ja hi ha hagut una erupció. Matí, però, afirma que a la Garrotxa la freqüència d'erupcions volcàniques és més àmplia que a les Canàries i, per tant, encara trigaran anys en entrar en erupció. De fet, l'última erupció que s'hi va registrar va ser ara fa 10.000 anys al volcà Croscat.
Per tot plegat, ara per ara no hi ha activada cap vigilància sísmica, ja que no es considera que hi hagi un risc. A Canàries, en canvi, l'Instituto Geográfico Nacional hi tenia instal·lada una unitat per actuar en cas que hi hagués una erupció. De fet, l'illa ja va patir erupcions el 1949 i el 1971.
El cas de La Palma
Pel que fa al volcà actualment actiu a La Palma, el vulcanòleg no confirma quant s'allargarà aquesta erupció, però podria ser entre dues setmanes i un parell de mesos.L’expert apunta que la durada de les erupcions depèn del volum de la quantitat de magma que es trobi disponible per sortir i de la forma com es trenca la roca. Per això, el temps és molt difícil de predir. “L’exactitud 100 % no es pot arribar a tenir”.
I com s’ha d’actuar davant un fenomen natural com aquest? “Amb tranquil·litat”, apunta Martí. L’expert en vulcanisme recorda que cal ser conscients de quines són les zones on es troben volcans actius i per tant, cal ser educats per saber-hi conviure. Martí acaba fent una crida a les administracions, que han de ser conscients que si aquestes zones presenten risc de laves, potser no són el lloc més idoni on construir-hi habitatges. Llegeix aquí tot el que has de saber de l’erupció del volcà actiu de La Palma.