L'Eric Mateu és un dels dos alumnes catalans que ha tret la millor nota de la selectivitat, un 9,90. Però, tot i fregar el 10, no s'esperava coronar-se al cim de Catalunya. "M'he quedat molt sorprès, m'imaginava que trauria bona nota, però no la millor". Tenia tan poques expectatives, de fet, que ni tan sols s'havia interessat a assabentar-se'n si ell havia superat els altres 42.500 estudiants que s'han presentat aquest any a les Proves d'Accés a la Universitat. "La notícia me l'ha enviat una amiga", ha revelat, en una conversa amb ElNacional.cat. En la poca estona que s'han fet públics els resultats, l'Eric ja ha vist el seu mòbil inundat amb missatges de felicitació d'amics, familiars, i també inevitablement dels mitjans de comunicació.

No sorprendrà dir que, a l'Eric, els exàmens li han anat bé. Això sí, "pensava que no tan bé", perquè s'esperava treure al voltant d'un 9,5. En comparació amb les proves d'altres anys, diu que les ha trobat "bastant més fàcils", una valoració que sembla confirmar les sospites de la baixada gradual de nivell. En tot cas, ell s'ha guanyat les bones notes: quatre '10' de les cinc assignatures generals. Als exàmens que no ha tret la millor puntuació possible, dos 9,5 i un 9. Gens malament.

L'èxit no ha arribat sol. Aquest adolescent santcugatenc se l'ha hagut de guanyar, dedicant hores i hores a l'estudi per poder treure la millor nota. Alumne de l'institut Forat del Vent, l'Eric ha cursat la doble titulació de Batxillerat Internacional i LOMLOE, una modalitat que ja apunta maneres. Però malgrat assegurar que té una "certa facilitat" a l'hora d'aprendre, també ha confirmat que estudia "molt". "Les hores que no dormo, estic estudiant o menjant", ha explicat, revelant així els dos darrers cursos han estat molt intensos per la gran quantitat de temps que ha hagut de dedicar a l'aprenentatge. El Batxillerat l'ha acabat amb una nota mitjana de 9,82.

No ho ha fet simplement per gust, sinó per tal de poder treure la millor nota possible. Un requisit indispensable per poder entrar a la seva primera opció: el doble grau de física i matemàtiques a la UAB. Una carrera que té habitualment una nota de tall al voltant del 13,5 sobre 14 (l'any passat, de fet, va ser la carrera amb la nota de tall més alta). És clar que, sent el millor alumne de Catalunya, no tindrà problemes per entrar-hi. Quan es graduï, ja sap què vol fer després: el màster en astrofísica i el doctorat en astrobiologia. "M'agraden les ciències", explica. "Tinc certa facilitat per les matemàtiques i les ciències, i la millor combinació és la física perquè explica com funciona tot".

I en el temps lliure?

Més enllà dels estudis, l'Eric també té altres interessos personals. Un dels més destacables és la música, perquè aquest santcugatenc toca la bateria en un grup de música. Es diu Indubio, i la banda ja s'ha fet el seu propi espai en l'escena catalana, havent participat en festes majors de la ciutat, així com en alguns festivals de música. De fet, està participant també en un àlbum de música col·laboratiu en català que té per objectiu donar visibilitat a diverses bandes del país i que es publicarà ben aviat. Això li ha ocupat la major part del temps lliure els darrers anys, perquè el grup tenia "dos dies fixos per tocar", ja que tots els seus integrants es troben a Batxillerat. Però també ha trobat temps per dedicar a l'aprenentatge de l'esperanto, la numismàtica i la lectura, tres de les seves passions. Un cop acabada aquesta etapa de la seva vida, l'Eric podrà gaudir d'unes vacances d'estiu ben merescudes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!