Ja fa 2 mesos i 10 dies que el volcà Cumbre Vieja de l'illa de La Palma va entrar en erupció i les previsions no són gaire optimistes. De fet, els experts apunten que aquesta podria ser l'erupció més llarga que es viu a aquesta illa canària des de fa 500 anys. Per trobar el rècord anterior ens hem de remuntar fins al 1646, quan el Tehuya va expulsar lava durant 84 dies seguits, una xifra que "potser arribarem a superar", segons ha admès Francisco Prieto, portaveu del comitè de direcció del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca).
En las imágenes grabadas a las 18.00 hora canaria se puede observar en detalle la fuente de lava / In the images recorded at 6:00 p.m. Canarian time, the lava fountain can be seen in detail pic.twitter.com/o7etAIcNk2
— INVOLCAN (@involcan) November 28, 2021
En les últimes hores, ha sorgit una nova boca al con de volcà, de la qual emana una colada de lava que avança a gran velocitat. A aquestes se li ha de sumar una emissió de diòxid de sofre que s'ha tornat a disparar fins a taxes d'entre 30.000 i 49.000 tones diàries i un repunt de la sismicitat. Tot plegat fa que els científics no siguin capaços de preveure la fi de l'erupció en els propers dies. "Per desgràcia la previsió és que l'erupció no acabi a curt termini", ha afegit Prieto, que també ha afegit que el comitè de crisis segueix de prop l'evolució de la nova colada. En les últimes hores, avança de manera "bastant fluida" i ja ha travessat una carretera del municipi de Tacande.
Destrucció de cementeris
El nou centre d'emissió de lava va sorgir la matinada de dissabte cap a diumenge en el sector nord-oest del con. Els experts preveuen que la colada de lava segueixi avançant adherida a la colada interior, tot i que encara és una incògnita si envairà nous terrenys que fins ara s'havien salvat del magma. Tot plegat ha provocat que des d'aquest dissabte s'hagi tornat a observar una important explosivitat del volcà. Els científics estan vigilants i en alerta davant la deformació del volcà que ha provocat la nova boca. A més, no es descarten nous centres d'emissió, sempre prop del con principal.
Una de les colades que més preocupa els científics és la coneguda com a número 7, ja que aquesta s'està eixamplant cada cop més cap a la muntanya de La Laguna. Per aquest motiu, es podria haver de tancar l'accés a aquesta zona de l'illa, fonamental ja que ha esdevingut un punt d'observació pels científics i també és des d'on s'enlairen els drons que vigilen de prop l'evolució de l'erupció. Aquesta colada també ha destruït el cementeri de Las Machas, un camp de plaques solars i nombrosos habitatges.
37 terratrèmols de matinada
Durant aquesta matinada, l'Institut Geogràfic Nacional ha notificat fins a 37 terratrèmols a l'illa. D'aquests, 7 per damunt de la magnitud 3, el més potent ha estat de 3,5 graus i s'ha produït a Fuentcaliente de La Palma, a 11 quilòmetres de profunditat. Durant les últimes hores la qualitat de l'aire ha empitjorat fins a nivells "molt desfavorables" per l'augment de l'emissió de diòxid de sofre a Tazarcote, Los Llanos de Ariadne i El Paso. Per aquest motiu es recomana a la població dels municipis afectats evitar les activitats a l'aire lliure i emprar una mascareta FFP2. A més, els experts recomanen als grups de risc que no surtin de casa.