Els centres de recerca d’arreu del món fan un seguiment actiu de l'asteroide 2024 YR4, qualificat per l'ONU com a potencialment perillós en tenir un 1,5% de probabilitats d'impacte a la Terra, l’any 2032. L’objecte celeste va ser descobert fa dos mesos i té una mida estimada d'entre 40 i 90 metres. Davant d'aquestes dades, l'ONU ha activat els protocols de defensa planetària per precisar millor l'òrbita, la mida i l'amenaça que suposa el 2024 YR4. Aquest procediment només es porta a terme quan la probabilitat d'impacte és superior a l'1% i es recorre a la Xarxa Internacional d'Alerta d'Asteroides, presidida per la NASA; i al Grup Assessor de Planificació de Missions Espacials (SMPAG).

El SMPAG és l’encarregat de coordinar la resposta internacional a qualsevol asteroide de més de 50 metres de diàmetre amb una probabilitat superior a l'1% d'impactar a la Terra en els pròxims 50 anys. Com que el 2024 YR4 està actualment molt a prop d'aquests llindars de mida i probabilitat d'impacte, el grup ha decidit supervisar la situació. En aquest sentit, el pròxim mes d’abril serà el moment per determinar si el cos celeste s’ha esvaït o, per contra, si el risc d'impacte ha augmentat. En cas que es doni aquesta segona possibilitat, la qual és poc probable, el SMPAG emetrà una recomanació sobre mesures posteriors a l’ONU.

Un dels centres de recerca més involucrats en la investigació de l’asteroide és l’Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC), el qual fa diverses setmanes que segueix el cos celeste des dels seus observatoris, fet que ha permès obtenir mesures molt precises de la seva posició i millorar la determinació de la seva òrbita. Un dels investigadors en cap, Javier Licandro ha explicat a EFE que aquesta és la segona vegada que en observar un objecte i calcular-ne l'òrbita es determina que pot tenir una probabilitat més gran de l’1% d'impactar en un futur pròxim.

“El primer va ser l’Apophis, el qual va ser descobert el 2004, i en les primeres observacions, es va determinar que la possibilitat d'impacte era superior a l'1%, però, després del seguiment, es va estudiar amb més precisió l'òrbita i es va poder determinar que passarà molt a prop de la Terra el 2029, però no impactarà", explica Licandro.

Tant l’IAC com molts altres centres de recerca treballen coordinats amb la resta d'organismes internacionals per determinar d’una manera més precisa la mida, òrbita i possibilitat d'impacte de l’asteroide. El 2024 YR4 va ser descobert el 27 de desembre del 2024 per un telescopi ubicat a Xile.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!