El monestir de Montserrat ha acollit aquest dissabte la fundació d'una associació que aglutina una seixantena de pobles i ciutats per on passa el Camí Ignasià, i que ha comptat amb la presència d'alcaldes i regidors de Catalunya, Aragó, Navarra, La Rioja i País Basc. De moment són una seixantena, però s'espera arribar a sumar als 92 municipis que conformen el recorregut que uneix Loiola (Azpeitia) i Manresa.
El president de l'entitat i alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha destacat "la capacitat dels municipis de sumar i treballar conjuntament per impulsar un turisme de qualitat i desestacionalitzat". La idea és fer visibles els atractius turístics, culturals i patrimonials dels municipis del Camí Ignasià. Aquest itinerari ofereix l'oportunitat de viure una experiència de peregrinació, seguint el procés espiritual que va fer Sant Ignasi de Loiola, l'any 1522, durant el seu recorregut, que coincideix, en alguns trams, amb el Camí de Sant Jaume, però en direcció contrària.
Alguns dels municipis i entitats catalanes que formaran part d’aquesta nova associació són Manresa, Alcarràs, Lleida, el Palau d’Anglesola, Castellnou de Seana, Bellpuig, Verdú, Tàrrega, Cervera, Ondara, Veciana, Jorba, Igualada, Castellolí, el Bruc, Castellbell i el Vilar i Castellgalí, juntament amb la Companyia de Jesús, el Patronat de la muntanya de Montserrat, ARSA, el Consell Comarcal del Bages i la Fundació La Cova. Tots ells ja havien signat un conveni el 2015 per potenciar el Camí Ignasià que, amb la fundació d’aquesta nova associació, rebrà un nou impuls per donar-lo a conèixer.
El camí de Loiola a Manresa
El Camí Ignasià va des de la casa on va néixer Ignasi de Loiola, una torre-palau d'Azpeitia, fins a la que es coneix com a la Cova de Sant Ignasi a la ciutat de Manresa, prop del Monestir de Montserrat. La ruta és de 650 km de peregrinació i passa per Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya. Al llarg de la mateixa s'hi troben 6 santuaris; Loiola, Laguardia, Logronyo, Tudela, Lleida, Igualada i Manresa.
La peregrinació ofereix tota mena d'eines i exercicis que guien els pelegrins en aquest viatge interior al mateix temps que ho fa per les carreteres i camins de la ruta. Aquesta està basada en les anotacions personals que Ignasi de Loiola va fer al llarg del seu viatge de peregrinació a Jerusalem. En arribar a Manresa es poden visitar llocs emblemàtics relacionats amb l'estada de Sant Ignasi de Loiola a la Ciutat: Cova de Sant Ignasi, el Pou de la Gallina, la capella de Sant Ignasi malalt o l'antic Col·legi de Sant Ignasi (actualment Museu Comarcal).