Milions de persones estan patint aquest divendres les conseqüències de la caiguda mundial de Microsoft. Una fallada als sistemes informàtics ha provocat la paràlisi global de l'activitat de bancs, mitjans de comunicació, aeroports o hospitals. Segons ha informat la companyia, l'incident ha tombat Microsoft Azure —plataforma de computació en el núvol, que permet als seus clients operar en la xarxa i gestionar un gran volum de dades— que s'encarreguen de mantenir l'activitat digital de companyies i institucions de tota mena i sense ells no poden accedir a Internet. Una actualització defectuosa de la plataforma de seguretat informàtica CrowdStrike —antivirus líder en la indústria per aturar possibles atacs informàtics— és l'origen de la caiguda dels sistemes de Microsoft que ha afectat empreses i institucions de tot el món, molt més visible en els aeroports, segons ha admès la mateixa empresa. La companyia ha admès que l'error ha provocat el caos, i assegura que ja treballa per revertir els canvis. Es calcula que la incidència pot afectar més de 100.000 terminals i la instal·lació s'ha de fer manualment.
El problema es deu al fet que es fa una gestió centralitzada de l'antivirus i quan cau el sistema, afecta tots els terminals que tenen instal·lat el programari a través de Microsoft Azure, un núvol de pagament que permet administrar ràpidament aplicacions de xarxa global de centres de dades de Microsoft. La companyia també ha confirmat a les seves xarxes socials que estan treballant per solucionar el problema.
Hi, thank you for reaching out. We are aware that some of you are experiencing issues at the moment. Our team is looking into it and working on a resolution. Please refer to https://t.co/vWN3FEdRCu for updates. Apologizes for the inconvenience caused. ^RM
— Azure Support (@AzureSupport) July 19, 2024
Què és CrowdStrike?
La plataforma CrowdStrike Falcon es va fundar el 2011 amb un capital inicial de 26 milions de dòlars, i és proveïdora de serveis per a algunes de les empreses més importants del món, com Microsoft o el fabricant d'ordinadors Dell. L'empresa ofereix serveis de seguretat en l'àmbit tecnològic, i la seva plataforma CrowdStrike Falcon detecta fallades de seguretat en temps real. El sistema està dissenyat per prevenir, detectar i respondre amenaces cibernètiques en temps real dirigides a les organitzacions que el contracten. CrowdStrike Falcon està consolidada com la primera solució de seguretat intel·ligent, nadiua del núvol i multiinquilí, capaç de protegir càrregues de treball en entorns locals, virtualizadors i basats en el núvol que s'executen en una varietat de punts finals, com portàtils, ordinadors de sobretaula, servidors, virtuals, màquines i dispositius d'internet de les coses. A través de 28 mòduls al núvol, la plataforma Falcon ofereix, a través d'un model SaaS que abasta múltiples mercats de seguretat —inclosos terminals corporatius, seguretat i operacions d'IT—, serveis de seguretat administrats, detecció d'amenaces, seguretat en el núvol, protecció d'identitat, protecció de dades i generació de ciberseguretat.
El problema és tan greu perquè moltes empreses i companyies depenen dels seus serveis per poder mantenir la seguretat dels seus sistemes i dades. Alguns serveis informàtics d'ús massiu com Windows estan vinculats al bon funcionament d'aquesta plataforma, així que mentre no es resolgui la incidència, no funcionen perquè estan desprotegits davant de possibles atacs, i per aquesta raó, moltes empreses estan treballant a mig gas o, fins i tot, han aturat l'activitat.
Segons informa Bloomberg, la caiguda global de CrowdStrike ha fet que les accions de la companyia hagin caigut fins a un 14% en les operacions prèvies a l'obertura de la borsa dels Estats Units.