Les darreres setmanes ha circulat per les xarxes socials un rumor sobre una suposada desbandada de ciutadans xinesos de Catalunya i Espanya per la percepció que cada vegada tanquen més basars, els establiments pels quals aquesta comunitat ha estat tradicionalment reconeguda. Missatges a les xarxes socials han especulat sobre les causes d’aquesta suposada fuga i, en algun cas, fins i tot han donat peu a teories de la conspiració -donant a entendre que els xinesos disposen d’informació privilegiada sobre una possible nova pandèmia o fins i tot d’una guerra a punt d’esclatar a Europa-. Aquests missatges han acabat fent que alguns representants de la comunitat xinesa des de les xarxes socials hagin sortit a desmentir certes informacions.
En el cas català, alguns usuaris a X han donat per fet que s’està produint una fuga i alguns, fins i tot, ho han atribuït a la pressió fiscal, la inseguretat als carrers o uns serveis públics deficients.
Més enllà de les especulacions, però, què diuen les dades més recents sobre la presència de persones xineses a Catalunya? Segons les dades més recents de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), la població de ciutadans xinesos a Catalunya no ha fet més que augmentar els darrers anys, passant de les 60.804 persones del 2021 a les 63.954 del 2024. Sí que és cert que, en aquest període, el 2022 hi va haver una davallada de població xinesa a Catalunya de 322 persones. En tot cas, dos anys després la xifra ha tornat a pujar i, així doncs, amb les xifres disponibles fins ara no hi ha indicis d’una “fuga”. A banda, segons dades de l’Idescat publicades el febrer del 2025, la població estrangera ha augmentat a Catalunya un 6% el 2023, arribant a les 1.444.192 persones. La comunitat xinesa representa el 4,4% dels estrangers presents en territori català.
El testimoni de ciutadans xinesos
A banda de les dades, alguns ciutadans xinesos han compartit vídeos a les xarxes socials desmentint que s’estigui produint cap fuga i expliquen les raons per les quals estan tancant molts basars. David Yao, conegut a TikTok com a @davidayoliquidacion, associa el tancament d’aquests establiments a la pressió de les plataformes d’Internet i el comerç en línia. També explica que després de la pandèmia els preus dels contenidors per portar mercaderia a Europa s’han apujat molt i han fet els negocis menys rendibles. Aquesta afirmació es pot corroborar a partir de diversos indicadors que mostren l'augment de preu d'ençà de la pandèmia. Així doncs, molts membres de la comunitat xinesa intenten diversificar la seva activitat i aposten ara per encarregar-se de bars i restaurants.