Les onades de calor sufocant tenen conseqüències més enllà de nits on és difícil dormir o bé de sortir de la dutxa i suar abans d'acabar d'eixugar-se. S'espera que les regions de costa, sobretot al sud d'Europa, vegin caure la demanda turística, segons destaca el Centre Comú d'Investigació de la Comissió Europea. En aquest sentit, destaquen que l'interès turístic creixerà a l'abril i caurà al juliol. Amb el canvi estacional de demanda a tot el continent, el turisme continuarà creixent, segons les projeccions. 

Nou record de temperatura: la superfície del mar assoleix "nivells rècord"

Les onades de calor al sud d'Europa podrien provocar la pèrdua de turistes?

Així, l'estudi Impacte regional del canvi climàtic de la demanda turística europea avalua els canvis a la demanda turística sota quatre futurs climàtics, els objectius de l'Acord de París (1,5 °C i 2 °C) i dos nivells d'escalfament global més alts (3 °C i 4 °C). Segons les projeccions, s'espera que l'impacte general en la demanda turística europea sigui positiu, amb un augment projectat de l'1,58% per a l'escenari d'escalfament més alt (4 °C), però els resultats agregats oculten una gran diversitat entre regions. Hi ha un patró clar de nord a sud, amb augments de la demanda turística al centre i nord d'Europa i una menor demanda al sud. 

El sud d'Europa depèn del turisme

Com la regió més visitada del món, que representa el 51% de totes les arribades internacionals (743 milions de turistes el 2019), Europa depèn en gran manera del turisme com a principal motor econòmic, generant directament el 5% del PIB de la UE. Sumant la contribució dels sectors auxiliars, el turisme aporta directament i indirectament més del 10% del PIB de la UE. No obstant això, a mesura que augmenten les temperatures i els patrons climàtics esdevenen més impredictibles, calen accions per aconseguir la sostenibilitat del turisme.

Captura de l'estudi de la Comissió Europea

L'estudi és la primera avaluació regional que explora la influència futura històrica i el potencial del clima en la demanda turística europea, revelant una relació consistent i sòlida entre tots dos, tal com exposa el mateix web de la Comissió. Basat en dades de 269 regions europees durant un període mensual de 20 anys, l'estudi mapa l'efecte de les condicions climàtiques actuals al turisme i simula impactes futurs fins a l'any 2100, basant-se en 10 models climàtics i considerant quatre nivells d'escalfament (1,5 °C, 2 °C, 3 °C i 4 °C).

S'espera que els patrons d'estacionalitat experimentin canvis substancials amb diferents impactes entre les regions. S'espera que les regions costaneres del nord d'Europa experimentin un augment de més del 5% a la demanda durant els mesos d'estiu i principis de tardor. Per contra, es preveu que les regions costaneres del sud perdin gairebé el 10% dels turistes d'estiu en comparació del present, particularment en escenaris de clima més càlid (3 °C i 4 °C).