En l'última dècada (2014-2024), l'escalfament global induït per l'acció humana ha arribat al seu punt més àlgid. En els darrers deu anys el món s'ha escalfat una mitjana d'1,19 graus per sobre dels nivells preindustrials, cosa que es tradueix en un augment a un ritme sense precedents, aconseguint aproximadament 0,26 graus per dècada. Aquestes dades sorgeixen del segon informe anual Indicadors del Canvi Climàtic Global, el qual afegeix que si només se'n considera 2023, l'escalfament causat únicament per l'activitat humana va ser d'1,3 graus.

L'estudi, dirigit per la Universitat de Leeds (Regne Unit) i publicat per Earth System Science Data, assenyala que l'escalfament d'1,19 graus suposa un increment respecte als 1,14 graus observats el 2013-2022 i que recollia el primer informe, publicat l'any passat. L'escalfament antropogènic ha augmentat “a un ritme sense precedents al registre instrumental, arribant als 0,26 per dècada durant el període 2014-2023”, es recull a l'informe. 

L'escalfament global causat per l'alta emissió de casos d'efecte hivernacle afecta a tots els ecosistemes. L'informe apunta l'impacte que té sobre l'equilibri energètic de la Terra, ja que les boies oceàniques i satèl·lits estan registrant fluxos tèrmics "sense precedents" cap als oceans, glaceres, terres i atmosfera del planeta.

Un 2023 de rècord

El passat 2023 va ser un any fatídicament marcat per rècords de calor. De fet, l'any passat es va coronar oficialment com l'any més càlid mesurat a la Terra des del 1850, títol atorgat per l'agència meteorològica de l'ONU. En l'informe anual Indicador del Canvi Climàtic Global s'apunta que si es considera el 2023 de forma aïllada, l'escalfament causat per l'activitat humana va assolir 1,3 graus, xifra inferior a la de l'escalfament total d'aquell any (1,43 graus), cosa que indica la variabilitat natural del clima, en particular tenint en compte l'impacte del fenomen El Nen que va marcar aquell any. 

L'impacte de la calor als oceans

Mentre l'informe anual Indicadors del Canvi Climàtic Global apunta com arriba al seu punt àlgid, una altra investigació mostra el greu impacte que té sobre els oceans. En un article publicat a la revista científica AGU Advandes, alerta que els oceans s'enfronten a una "triple amenaça" per la crisi climàtica: l'escalfament extrem, la pèrdua d'oxigen i l'acidificació. Aproximadament una cinquena part de la superfície oceànica del món és especialment vulnerable a les tres amenaces que afecten alhora, estimulades per l'activitat humana, com la crema de combustibles fòssils i la desforestació, segons l'estudi. 

 

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GreeN on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!