Vols gaudir d'una escapada de cap de setmana a un paradís rodejat de vinyes, amb una rica cultura històrica, bona gastronomia i, sobretot, una magnífica enologia? El Priorat és el teu lloc.
El Priorat és una localitat tarragonina coneguda per ser una fantàstica regió vinícola. La seva producció de vins és la única, juntament amb La Rioja, en tenir la Denominació d'Origen (D.O.) amb segell de qualitat o "Q". Això, en definitiva, significa que en aquesta petita regió es produeixen vins extraordinaris que donen una perfecte excusa per visitar el Priorat i gaudir d'una inoblidable experiència enològica.
El prestigi del vi del Priorat s'ha anat estenent i transcendint fronteres, des que l'any 2000 obtengués la DOQ (Denominació d'Origen Qualificada). Tant és així que gent d'arreu del món visita les extenses i meravelloses vinyes del territori i els seus més de 100 cellers DOQ.
A més del turisme enològic, el Priorat destaca pels seus meravellosos paisatges verds amb abundants vinyes, olivers i ametllers, la bellesa dels poblets, el seu patrimoni històric, que es remunta a l'època dels sarraïns, i la seva gastronomia, en la que destaquen les truites amb suc i els romescos.
De celler en celler
La DOQ Priorat i la DO Montsant són les dues denominacions d'origen vinícoles que acull la comarca del Priorat i que comparteixen una història vinícola que es remunta al segle XII. Per descobrir la riquesa del vins del Priorat, el millor que es pot fer és tastar-los, sens dubte! Per aquest motiu, recomanem com a activitat indispensable fer una 'ruta del vi'.
Els cellers de la comarca obren les portes als turistes i ofereixen visites guiades perquè els visitants entrin en contacte amb la tradició vinícola i coneiguin de primera mà tots els secrets de la gran varietat de vins del Priorat. Aquestes activitats organitzades pels cellers permeten visitar les vinyes, aprendre el procés de producció i, és clar, gaudir del tast dels vins de producció pròpia. La web oficial de l'oficina de turisme del Priorat facilta tota la informació necessària per organitzar una 'ruta del vi' perfectament adequada als gustos i a la imaginació de cada visitant.
La Siurana
El Priorat forma part de les comarques de la Catalunya Nova, el territori ocupat pels sarraïns fins al s.XII. Per sort, a la comarca encara troben vestigis d'èpoques llunyanes, entre els quals destaquen la fortalesa sarraïna de la Siurana i la Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei.
La fortalesa sarraïna de la Siurana és un poble que es troba al capdamunt d'una cinglera rocosa i que ofereix unes espectaculars vistes del riu de Siurana, que es troba junt a sota del cingle, i del conjunt de serres que formen les Muntanyes de Prades. El més destacable de la fortalesa, però, són les restes d'un castell àrab del segle IX, i l'església de Santa Maria, construïda al s.XII i perfectament restaurada.
La fortificació àrab
La Siurana conserva les restes d'un castell àrab, un establiment militar o “hisn” bastit cap al segle IX com a centre de control. Va ser situada estratègicament pels musulmans que dominaven el territori amb l'intenció de tallar el pas al nucli urbà. Si vols viatjar en el temps és una fantàstica idea visitar la fortificació, la qual ofereix unes meravelloses vistes de l'accidentat paisatge.
Una església romànica
L'església de Santa Maria va ser construïda l'any 1154 després de l'arribada de les tropes de Ramon Berenguer, qui va iniciar la reconquesta cristiana, i és una de les poques esglésies d’estil romànic que es conserven al sud de Catalunya. Està molt ben restaurada i és un exemple de senzillesa i d'increïble bellesa, tant per la seva ornamentació, on destaca la porta emmarcada per tres arcs de mitja punta, com per la immillorable situació al capdamunt del cingle que s'alça per sobre del riu.
L'oficina de turisme de la Siurana ofereix visites guiades teatralitzades que no us podeu perdre. Per un preu de deu euros els adults, cinc euros els nens de 8-12 anys i gratuït per als més petits, els visitants poden descobrir el món llegendari de la localitat, comprendre com es van formar les espectaculars muntanyes que formen el paisatge i entendre la seva interesantíssima història d'una manera dinàmica i divertida.
La Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei
D'altra banda, el que probablement és el monument més destacat de la comarca és la magnífica Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei, la primera cartoixa de la Península Ibèrica. Va ser fundada el segle XII per monjos de l'Ordre de la Cartoixa i va ser ampliada i reformada al llarg dels segles fins a arribar a tenir l'aspecte neoclàssic que avui podem entreveure. La seva ubicació al peu del vessant sud de la serra de Montsant li dóna un marc paisatgístic incomparable.
A dia d'avui es poden visitar les seves ruïnes fent un recorregut per l’exterior dels tres claustres, l’església i refectori, així com d’una cel·la reconstruïda amb tot detall. La Cartoixa és una visita obligada per a tots aquells qui vulguin conèixer de primera mà els orígens de la comarca del Priorat. El preu de l'entrada general al monestir és de 3,50 euros i amb visita guiada, opció que recomanem, un preu de 6,50 euros.
La millor cuina tradicional i d'autor
L'oferta gastronòmica del Priorat és molt variada. A la comarca pots trobar des de restaurants de cuina tradicional i casolana fins als que ofereixen una cuina més elaborada, d'autor i de foment de la cultura del vi i de l'oli, productes autènticament tarragonins. La truita amb suc, els calçots, el romesc i postres amb ametlles com a protagonistes són alguns exemples de la cuina prioratina, que et portaran els productes de la seva terra a la taula, i la qual podràs maridar amb els millors vins del Priorat. Així que si t'animes a visitar la comarca, no t'oblidis de probar la seva cuina tradicional. Et deixarà amb la boca aigua!