La complicació afegida de fer classe durant l'estiu és un dels temes candents que ressorgeixen entre les demandes del professorat i l'alumnat quan s'acosta la temporada de més calor. A les portes de l'estiu, la Conselleria d'Educació fa balanç de les actuacions que s'han executat de cara a preparar els mesos vinents i els estius de més endavant: de moment, al llarg del curs vigent s'han instal·lat sistemes de climatització a 91 escoles i instituts d'arreu de Catalunya, mentre s'enllesteixen tres obres més i deu més d'iniciaran aviat.

En suma, 104 actuacions de climatització previstes en el pla d'adequació d'aules al canvi climàtic que el Departament va iniciar ara fa un any i pel qual s'ha comptat amb un pressupost d'uns cinc milions d'euros. En les setmanes vinents, la conselleria avaluarà les instal·lacions executades i els usos que en duen a terme els centres, segons informa aquest dimecres en una nota. Segons ha avançat la conselleria, el curs vinent, 2024-25, es continuarà amb la instal·lació de sistemes de climatització a sales polivalents i espais comuns de 103 centres educatius més, si bé la majoria de projectes encara estan en fase de redacció.

El pla d'adaptació al canvi climàtic del Departament d'Educació, el que guia les climatitzacions dels espais, estableix diverses mesures per adaptar els centres a les creixents situacions climàtiques adverses per culpa de la crisi climàtica: incorporar punts d'aigua, instal·lar espais d'ombra i vegetació o fer obres en els edificis per millorar-ne l'aïllament són algunes de les "climatitzacions" que s'han estat treballant durant aquest curs passat i que continuaran al llarg dels pròxims quatre cursos.

Així mateix, aquesta setmana estan començant a arribar a escoles i instituts un total de 3.500 ventiladors drets subministrats per part de la conselleria i que els centres han de sol·licitar a la direcció del seu servei territorial corresponent, que analitza les peticions rebudes atenent criteris tècnics. Entre aquests criteris hi ha els índexs de temperatura i humitat de l'immoble, la tipologia d'edifici i el seu any de construcció, si disposa de ventilació mecànica i encreuada i si s'han executat actuacions prèvies al centre, com la instal·lació de tendals o aires condicionats, entre altres. Per al lliurament dels ventiladors es prioritza que el centre sigui titularitat de la conselleria d'Educació; la vulnerabilitat dels alumnes, donant prioritat als centres d'educació especial i a les escoles d'educació infantil; l'orientació sud de les aules; la manca de ventilació encreuada i que els edificis s'hagin construït entre el 1979 i el 2007.

Així mateix, la conselleria ha informat que des de l'1 de maig està activat el 'Pla d'organització de centre per a altes temperatures', que conclourà el 31 de juliol i que es tornarà a posar engegar entre l'1 de setembre i el 15 d'octubre. El pla estableix que en el moment en què es prevegin altes temperatures, la Generalitat reprendrà els avisos als centres via Telegram perquè puguin adaptar-ne les activitats i decidir si s'imparteix classe o no i, encara que no podran reduir la jornada, les famílies podran anar a buscar els fills.

Mesures de prevenció

Entre les recomanacions que fa el Departament d'Educació per gestionar les onades de calor a les escoles i instituts, s'insta a abaixar les persianes de les finestres on toqui el sol, obrir portes perquè corri l'aire i hi hagi bona ventilació natural, deixar obertes les finestres durant la nit i a primera hora del matí, reduir tot el que es pugui l'ús dels llums, aprofitar les zones d'ombra en espais exteriors del centre i evitar els espais totalment tancats. A més, també es recomana programar, sempre que es pugui, activitats en espais amb bones condicions, prestar especial atenció a persones vulnerables i grups de risc i es recorda que les manques d'assistència a causa de la calor estan justificades sempre que hi hagi una comunicació prèvia.

Els sindicats consideren insuficients els ventiladors

La dificultat de fer classe amb altes temperatures és una demanda reiterada del professorat. El sindicat majoritari d'Educació a Catalunya USTEC-STE denuncia que els centres sovint tenen edificis i instal·lacions "obsoletes", en els quals s'han de patir temperatures "infernals" durant els mesos d'estiu. El sindicat alerta que en aquestes condicions la feina dels professors i alumnes es veu molt perjudicada. En aquest sentit, l'USTEC adverteix també que els ventiladors "són totalment insuficients" i no aconsegueixen refrescar de manera efectiva l'ambient, sinó que "només mouen l'aire calent". L'aposta del sindicat és la climatització adequada de les instal·lacions, que s'implementi la jornada continuada per evitar les hores de més calor o la suspensió de les activitats en aquests pics.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!