L'escola concertada celebra. La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya ha reaccionat aquest dimarts a l'anunci del Departament d'Educació, que prohibirà l'ús del mòbil a les classes d'infantil i primària i imposarà restriccions a les aules de secundària a partir del curs 2024-2025. En aquest sentit, la FAPEL ha anunciat que valora "positivament" aquesta decisió, ja que "tota la comunitat educativa l'ha reclamat reiteradament". "Entenem que l’ús d’aquests dispositius requereix d’una maduresa que els infants i adolescents encara no disposen, i que són un greu distractor de la seva capacitat d’atenció, de l’adquisició de coneixements i de la socialització. En aquest sentit, els informes, estudis i experts del sector de la salut són molt clars", ha conclòs l'entitat.
La FAPEL no s'ha quedat aquí, i també ha volgut destacar dos elements més de l'anunci de la Generalitat. Així, ha aplaudit que la Generalitat hagi reconegut el "paper cabdal de les famílies" en el camí per garantir el bon ús dels dispositius mòbils, i per educar infants i joves "en usos saludables que evitin situacions perjudicials per a la seva salut i integritat personal i la dels altres". "Les famílies som les responsables primeres i principals de l’educació dels nostres fills, i per tant recau en nosaltres la decisió de proporcionar als nostres fills els dispositius mòbils que considerem oportú, a l’edat que considerem adient i educar-los en l’ús positiu i responsable", ha sentenciat la federació.
Mentrestant, també hi ha hagut una referència a l'autonomia dels centres. Així, la Generalitat garantirà a les diferents escoles i instituts aplicar aquesta nova normativa de forma sobirana. Davant d'això, la FAPEL ha aplaudit la decisió, però ha demanat més enllà. "Ens agradaria que aquesta autonomia es tingués en compte també per part del departament en altres àmbits o aspectes, com l’organització escolar i altres", ha dit.
Les restriccions a primària i secundària
Pel que fa a les instruccions anunciades per la Generalitat, per a l’alumnat d’educació infantil i primària s'ha establert la restricció absoluta de l’ús del mòbil al centre educatiu, tant durant l’horari lectiu com no lectiu (pati, menjador, extraescolars...). En cas que un alumne dugui un dispositiu, aquest haurà d’estar apagat al llarg de la jornada escolar i desat en el lloc segur que el centre determini.
En canvi, a l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), de manera general, l’alumne que porti un mòbil l’haurà d’apagar en entrar al centre i desar-lo en el lloc segur que es determini. En les activitats lectives, el centre pot decidir si restringir-los totalment o bé permetre’ls en circumstàncies excepcionals amb ús pedagògic (geolocalització, enregistrament de vídeos...) o per circumstàncies personals de l’alumnat. Es recomana, però, que per a activitats lectives el centre prioritzi l’ús del portàtil o de dispositius del mateix centre.