L'Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa, Noima, ha iniciat una nova etapa amb la inauguració de la seva seu a l'edifici de l'antic convent de la Providència d'Olot. Aquest projecte ofereix formació i acompanyament a joves d'entre 16 i 24 anys que han quedat fora del sistema educatiu i laboral amb l'objectiu de proporcionar-los noves oportunitats per construir un futur millor.

La inauguració de les noves instal·lacions d'aquesta iniciativa, impulsada per La Fageda en col·laboració amb l'ajuntament d'Olot, es va produir en una jornada institucional que va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Salvador Illa, i de la consellera d'Educació, Esther Niubó.

L'acte va comptar amb les intervencions de Sílvia Domènech, presidenta del Patronat de Noima; Marga Plana, patrona de la Fundació Fèlix Llobet i Nicolau; Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, Pep Berga, alcalde d'Olot i Salvador Illa. La jornada va incloure també una taula rodona amb el director tècnic de Noima, Àngel Serrat, que va comptar amb els testimonis d'un professor i d'alumnes. El president de la Generalitat es va comprometre a donar suport a aquest model d'escoles. A més, va subratllar que "un sistema educatiu sol funciona quan dona resposta a tot el món i no deixa ningú enrere".

Durant la seva intervenció, la presidenta del Patronat de Noima, Sílvia Domènech, va explicar els antecedents i el context en el qual es va gestar aquest projecte que, des del seu inici, tenia l'objectiu de donar resposta a una necessitat identificada entre diferents agents del territori: "Calia donar resposta a aquells nois i noies de la Garrotxa que, per diverses circumstàncies, viuen allunyats del sistema educatiu i laboral; un fet que els posa en situació de vulnerabilitat social".

Per la seva part, Sílvia Domènech, va reivindicar el reconeixement de les escoles de noves oportunitats a l'administració. Segons el seu parer, són "centres que, sense ser dins del sistema, ofereixen una oportunitat real per a aquests nois i noies, contribuint a la cohesió oficial. La sostenibilitat futura passa per poder tenir un reconeixement normatiu i un finançament estable".

La presidenta del Patronat de Noima va sintetitzar els bons resultats obtinguts durant els primers dos cursos en els quals l'escola ha funcionat a diverses dependències municipals: més de 240 joves, 146 d'ells en l'últim curs 2023-2024, amb itineraris individuals que han tingut com a resultat la incorporació de 33 nois i noies al món laboral i el retorn de 30 més al sistema educatiu reglat. 45 més han continuat amb la seva formació a Noima. La formació en els seus dos primers anys s'ha dut a terme en diversos espais municipals de l'ajuntament d'Olot.

NOVES INSTAL·LACIONS

La nova seu de Noima disposa de 1.669 metres quadrats distribuïts en tres plantes, amb espais dissenyats per facilitar l'aprenentatge i el desenvolupament personal dels joves. A més de les aules, l'edifici els compta amb una cantina, una cuina, diversos tallers, sales polivalents, un laboratori digital, un pati i un jardí, a tots ells pensats per fomentar un entorn formatiu integral i acollidor.

La reforma i habilitació de l'espai ha estat possible gràcies a la Fundació Fèlix Llobet i Nicolau, una entitat amb una llarga trajectòria de compromís amb projectes d'impacte social. Aquesta fundació ja va rehabilitar fa quinze anys l'emblemàtic cortijo Els Cassés de Olot, on es troba una de les llars residències de La Fageda. Quant a l'equipament, diverses empreses privades i particulars han col·laborat amb aportacions materials i econòmiques.