El Departament de Salut ha explicat aquest dimarts a la tarda en què consistirà el projecte d'escoles sentinella, el pla de "testeig i monitoratge" per seguir el comportament del coronavirus a diverses escoles arreu de Catalunya durant aquest curs i el que ve. Hi participaran el departament de Salut, el d'Educació i professionals de l'àmbit clínic, laboratoris i epidemiòlegs.
El projecte s'implementarà a 50 centres escollits de manera que conformin una mostra representativa del territori i que permetin extrapolar els resultats recollits, comptant amb el compromís i la voluntarietat de la direcció. A les escoles que entrin dins el pla, es realitzaran proves (PCR, automostreig, proves ràpides d'antígen) a alumnat i professorat i es farà seguiment d'alguns casos individuals al llarg dels cursos, sempre amb el permís dels pares i afectats.
També es realitzaran enquestes periòdiques una vegada al trimestre, a més de descripcions estructurals dels centres (espais, ventilació, etc.) i estudis de contactes estrets en profunditat. Tot i això, els responsables del projecte han insistit que "és un procés dinàmic" i que "s’haurà d’anar adaptant" a mesura que es porti a la pràctica.
L'objectiu d'aquest pla és generar informació per poder elaborar un informe de conclusions cada sis mesos i compartir-lo amb Salut Pública i Educacin per prendre les mesures necessàries en cada moment segons la situació epidemiològica. Tot plegat, es durà a terme paral·lelament als cribatges massius que ja es van anunciar fa uns dies i que pretenen fer 500.000 proves en dos mesos a partir del 21 de setembre.
Auditoria constant
En roda de premsa, el director del CEEISCA -un dels organismes que participaran a l'estudi-, Jordi Casabona, ha explicat que es vol contribuir a "fer polítiques basades en l'evidència", i més tenint en compte que "no hi ha vacuna i no hi serà durant aquest curs".
Preguntat pel motiu que la duració del pla sigui de dos cursos, el metge ha aclarit que no vol dir que d'aquí dos anys estigui previst el mateix escenari -"segur que serà millor"- però ha donat per fet que hi continuarà havent preguntes a respondre sobre el virus.
Segons el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, el pla donarà continuïtat a estudis que ja han començat com el de la Vall d'Hebron sobre la transmissió entre nens i adults. "Pretenem que sigui una auditoria constant, actualitzar-nos constantment per prendre les millors mesures en cada moment".
No hi ha risc zero
Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés i el conseller d'Educació, Josep Bargalló, han assegurat que els dos departaments col·laboraran entre si per garantir una tornada a l'escola segura. "L’escola serà el lloc més segur pels nostres infants i joves després del reducte familiar", ha defensat Bargalló, tot i que ha acceptat que no existeix el "risc zero".
Vergés ha insistit en la necessitat de reduir al màxim les trobades familiars abans de l'inici del curs, ja que "l'escola rebrà l'impacte del que passa a la seva comunitat": "Si hi ha més transmissió comunitària, hi haurà més casos a l'escola". Preguntada pel pressupost del projecte escoles sentinella, la consellera no l'ha concretat al·legant que "s'emmarca dins un pla de monitoratge" més ampli i que "canviarà al llarg dels mesos".