Encara queden dies per a la gran reunió de cardenals a Roma per decidir qui haurà de rellevar Francesc en el càrrec de papa de Roma. L’interrogant a resoldre més important que es presenta és per quin perfil es decantaran els cardenals, amb el benentès que tothom considera que Francesc ha estat un pontífex peculiar, amb l’orientació més progressista que hi ha hagut mai al capdavant del Vaticà. En aquest context, com es posiciona l’Església catalana? La majoria de bisbes i arquebisbes catalans (n’hi ha deu en actiu, incloent-hi els arquebisbes) han expressat aquests dies les seves opinions sobre Francesc. Un d’ells, l’arquebisbe de Barcelona i cardenal, Joan Josep Omella, serà un dels participants en el conclave i podrà votar pel nou Papa. És l’únic català present en aquesta cita, perquè, de fet, és l’únic cardenal català i té menys de 80 anys —requisit per participar-hi.
En declaracions a la COPE, Omella ha dit aquest divendres que els cardenals el que faran a partir d’ara és estar “més atents a escoltar Déu” i que a Roma no hi van a “conversar” entre ells, sinó a “escoltar l’Esperit Sant”. “Sempre dic que hem de ser dòcils a la paraula de Déu”, remarca l’arquebisbe. L’elecció la deixa en mans divines: “El que hem de buscar és la fidelitat a l’Evangeli, ni progre ni retrògrad”. Omella, que ha dit que “no és profeta”, ha admès que sap a qui “pot votar, però després en el diàleg i veient les votacions, si la votació va cap a un altre costat, si s’inclinen cap al B i no cap a l’A, doncs m’inclinaré pel B”. El cardenal també creu que en general al principi els nous papes causen sorpresa, però “al final sempre s’acaben guanyant l’estima de la gent”.
Directament, sobre la successió, també s’ha manifestat Joan Planellas, arquebisbe de Tarragona. En una entrevista a El Periódico, Planellas s’ha posicionat directament a favor d’un “perfil de renovació, que segueixi els passos de Francesc, obert, de diàleg”. “Serà difícil que el pròxim Papa tingui el mateix tarannà que Francesc perquè és impossible tenir un clon, i cadascú té el seu estil”. Aquest bisbe català està convençut que el conclave escollirà “un Papa amb esperit renovador” perquè és “el que la majoria de bisbes volem, una Església més evangèlica, samaritana i servidora”.
L'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, ha dit de Francesc que "ha netejat l'Església de brutícies", ha lluitat per "erradicar la corrupció" i ha legislat perquè els abusos sexuals "no es puguin tornar a repetir en la mesura del possible". Vives també ha valorat el suport a col·lectius "que no estan reconeguts en la seva dignitat" i el fet que s'hagi obert "una comprensió al món de l'homosexualitat". Del Papa ha destacat que ha estat "un home de poble, pastor de tots, que ha abraçat totes les nacions i cultures".
Apostes per la continuïtat
El bisbe de Tortosa, Sergi Gordo, és el tercer bisbe català que s’ha manifestat sobre la successió. Gordo ha demanat pregar pel Papa mort, però també per la tria del futur Papa, que sigui capaç d’aplicar el llegat de Francesc i de continuar amb les tasques que ha deixat pendents. Unes paraules, doncs, que deixen entreveure una preferència més continuista, que no pas un gir conservador.
Per la seva banda, el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, ha fet declaracions més valoratives sobre Francesc que no pas sobre la necessitat d’escollir un Papa d’una línia o una altra. Conesa ha destacat que Francesc ha estat el Papa de la “misericòrdia, el Papa que ens ha transmès aquesta idea de Déu, de com és Déu i com ha de ser l’Església, pròxima i misericordiosa amb totes les persones, acollidora i integradora”.
La resta de bisbes catalans han expressat comentaris sobre la figura de Francesc, però sense emetre opinions sobre qui ha de ser el successor. El bisbe de Girona, Octavi Vilà, ha dit que Francesc serà recordat per “una petjada d’estil personal” i ha opinat que la seva aposta per la “misericòrdia” perdurarà. Salvador Cristau, bisbe de Terrassa, ha elogiat la figura de Francesc i, davant la nova etapa, ha afegit que és una bona ocasió per "reafirmar tots la nostra fe i de créixer en veritable esperança, i que visquem cada vegada més units en els vincles de la caritat".
Finalment, el bisbe de Lleida, Salvador Giménez, en declaracions a Segre, ha remarcat que Francesc va fer “una Església acollidora per a tots” i ha apuntat que el seu successor “intentarà fer el millor per a tots”. No han transcendit comentaris sobre el debat de la successió del bisbe coadjutor del Bisbat d’Urgell, Josep-Lluís Serrano Pentinat, ni del bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés.