L'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha reclamat l'"acció coordinada" d'administracions, entitats i ciutadania perquè l'accés a l'habitatge no sigui un "malson". En la seva 'Carta Dominical' d'aquest diumenge, Omella ha criticat que tot i que el dret a l'habitatge està universalment reconegut i promulgat constitucionalment, moltes persones i especialment els joves no hi poden tenir accés perquè els preus dels lloguers assoleixen uns nivells "excessius", d'igual forma que la propietat. A més, el religiós ha lamentat que els desnonaments, "de vegades amb conseqüències tràgiques", es donen cada dia. Per tot plegat, ha demanat una reflexió a tots els estaments socials per executar "actuacions efectives en favor d'aquest dret humà fonamental".
Omella ha reivindicat que tenir una llar és "fonamental" per a una "vida digna". En aquest sentit, l'arquebisbe ha recordat que segons el darrer Observatori de la realitat social de Càritas Diocesana de Barcelona, que data del 2023, tres de cada quatre llars acompanyades per l'entitat no disposen d'habitatge en bones condicions. En el mateix informe s'assenyala que dos de cada cinc persones de la diòcesi de Barcelona pateixen algun tipus de dificultat relacionada amb l'exclusió residencial. Davant d'aquesta situació, el religiós ha afirmat que caldria que entre tots es fes "efectiu" el dret a l'habitatge amb "mesures pràctiques".
En la seva carta dominical, Omella reflexiona sobre el fet que la societat, "els cristians", han anat madurant sobre els drets i els deures de les persones. "Uns drets que, en la recerca del bé comú, no són només individuals, sinó també socials. Són aquells drets necessaris per mantenir una vida verament humana", apunta el cardenal. Entre aquests ha situat l'alimentació, l'habitatge, el treball, l'educació i l'accés a la cultura, la salut, els transports, la lliure circulació de les informacions i la llibertat religiosa. El cardenal ha recordat finalment les paraules del papa Francesc: "Cap família sense habitatge! Cap pagès sense terra! Cap treballador sense drets! (...) Terra, sostre i treball són drets sagrats!".
Una crisi de profundes conseqüències
Certament, es viu un context en el qual l'accés a l'habitatge és un dels principals problemes que encara la societat, especialment a Catalunya, a causa dels prohibitius preus creixents del que sembla una nova bombolla de rendisme especulatiu i de la concentració de persones a les grans ciutats, sumats als baixos salaris i la precarietat laboral. Es tracta d'una circumstància que pateixen especialment molts joves, que sovint no aconsegueixen arribar a l'estabilitat econòmica i els volums de renda necessaris per poder entrar en la roda de l'habitatge i formar una llar pròpia, de manera que veuen postergat ad infinitum o directament truncat el seu projecte de vida.
Recentment, un estudi del Consell de la Joventut d'Espanya (CJE) i l'ONG Oxfam Intermón va posar l'accent sobre el fenomen i les seves conseqüències: més de la meitat (55,6%) dels joves de l'Estat amb dificultats econòmiques i carències materials té problemes de salut mental, sent l'atur, la precarietat laboral i la crisi d'habitatge algunes de les principals preocupacions d'aquesta generació que contribueixen a minar el seu benestar emocional. Sota el títol 'Equilibristes: les acrobàcies de la joventut per a sostenir la seva salut mental en una societat desigual', l'informe alertava d'un panorama desolador.
Debat a Barcelona, punt crític
Essent una demanda habitual de molts moviments socials i veïnals, especialment a Barcelona, on la situació és realment crítica, l'Ajuntament de la capital catalana va anunciar recentment un pla de xoc per abordar el problema. Si bé l'aplicació i eficàcia encara ha de provar-se, el consistori de Jaume Collboni aposta per recuperar 10.000 habitatges que actualment són pisos turístics cap al 2029, de manera que llavors no en quedi cap i hi hagi un major parc disponible pels ciutadans locals. Batejat com a Pla Viure, el projecte contempla que no es renovin les llicències als pisos turístics que la perdran al llarg del 2028. El Sindicat de Llogaters, però, s'ha mostrat escèptic i ho qualifiquen de "fum", donat que podran reconvertir-se en una altra cosa que complica l'accés a l'habitatge: el lloguer de temporada, una figura sobre la qual PSC, Junts, Vox i PP van votar al Parlament en contra de regular-la.