Després que ahir sortissin a la llum les denúncies de dos joves contra l'Església Evangèlica Samaria de Terrassa per haver patit agressions sexuals durant anys en el seu si i que el centre ho tapés, ara s'ha conegut que la Federació d'Entitats Religioses Evangèliques d'Espanya va retirar el 2022 el permís per predicar al llavors pastor del centre religiós, José García, per la denúncia d'abusos sexuals per part de diverses feligreses, tal com ha avançat aquest divendres El Periódico. El religiós evangèlic ha negat els fets a l'esmentat diari al·legant que va deixar de predicar per motius de salut.
D'acord amb el Consell Evangèlic de Catalunya, el 2022 també es va retirar l'acreditació a l'església com a centre de culte en tenir notícies de les presumptes agressions sexuals a alguns dels menors de la comunitat per part del responsable d'activitats lúdiques del centre religiós. L'esmentada congregació actualment està dissolta, si bé al seu mateix lloc n'hi ha una altra i, segons denuncien les víctimes, l'actual església compta amb "alguns membres del mateix equip" que hi havia quan es van produir les presumptes agressions.
Dues persones denuncien violacions i tocaments durant anys
Els fets van transcendir aquest dijous, quan es va conèixer que el jutjat d'instrucció 4 de Terrassa investiga presumptes agressions sexuals a menors en el si de la ja dissolta església evangèlica Samaria del municipi vallesà. Tal com va avançar el Tot es mou de TV3, van ser dues víctimes les que van denunciar haver patit "violacions, tocaments i fel·lacions". La denúncia es dirigeix contra dos membres de la comunitat: un d'ells, el responsable i monitor encarregat de les actuacions artístiques de la congregació en el moment dels fets, mentre que l'altre era un membre de la comunitat menor d'edat quan hauria perpetrat les agressions.
Un denunciant relata que els abusos es van produir des del 2004, quan la víctima tenia 8 anys, i fins que en va complir 16. La segona víctima denuncia abusos entre el 2013 i el 2019. L'advocada que porta el cas, Mònica Santiago (Vosseler Advocats), ha explicat que a part de les agressions, per les quals s'acusa els presumptes autors de delictes contra la llibertat sexual, hi ha hagut també manipulació psicològica per part de la comunitat, amb la intenció d'ocultar els fets. La comunitat es va disgregar el 2022 i ha estat substituïda per una altra al mateix lloc "amb alguns membres del mateix equip", segons l'equip legal dels denunciants.
Segons relata la denúncia, el monitor de l'Església Samaria "aprofitava la seva posició per portar joves al seu domicili particular, on els obligava a realitzar actes sexuals amb l'amenaça d'expulsar-los de la comunitat si el delataven, i acusar-los que era el menor l'agressor". Un dels denunciats hauria patit abusos quan tenia 15 anys i va decidir no denunciar-ho llavors per "por" de ser expulsat. L'altra víctima era un nen de només 8 anys que "va ser violat en repetides ocasions per un altre de menor que vivia en la congregació". Quan la víctima va complir 15 anys, va passar a formar part del grup d'actuacions artístiques de la comunitat i hauria tornat a patir agressions sexuals per part del monitor. En ambdós casos, les víctimes van acabar explicant el seu cas a altres membres de la congregació, però segons consta en la denúncia que s'ha presentat, la comunitat ho va intentar "ocultar" i "va permetre que l'agressor seguís com a responsable i monitor de la congregació".