Església Plural, una plataforma de cristians progressistes i catalanistes que defensen que l’Església es mantingui al marge de la política, ha volgut fer constar la seva protesta pel que descriuen com a “desafortunada intervenció” del cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, aquest matí a la missa solemne a la Sagrada Família.
A través d’una nota, Església Plural vol deixar clar que lamenta “profundament” que la missa que els catòlics de Barcelona oferien en memòria de les víctimes dels atemptats a Barcelona i Cambrils “no hagi comptat amb l’encert de les paraules de l’arquebisbe, que han acabat agafant, algunes d’elles, una dimensió política que cal posar en relleu”.
Discurs propi de Rajoy
“El colofó del desencert” ha vingut, segons aquest col·lectiu, quan l’arquebisbe “ha emprat sense cap mena de matís l'expressió següent: 'La unión nos hace fuertes mientras que la división nos corroe y nos destruye'". “Unes paraules que semblaven extretes de qualsevol discurs del president Rajoy o altres membres del Govern espanyol”, lamenten, i subratllen que Omella sabia perfectament que aquesta referència es convertiria en titular en els mitjans de comunicació i serien utilitzada políticament.
“Lamentem que l’arquebisbe encara ara no ha pogut o no ha volgut entendre la societat catalana”, afegeix la nota a l’hora de denunciar una “falta de sensibilitat” que s’ha fet evident amb l’ús del català, absent dels principals parlaments.
Autoritats autonòmiques
A més de censurar que les principals intervencions d'Omella s’hagin fet en castellà, tal com les del bisbe auxiliar, retreuen que s’hagi tractat les autoritats catalanes de manera “poc adequada”, tant el president com l’alcaldessa, als quals en cap moment s’ha adreçat pel seu càrrec sinó amb un genèric “autoritats autonòmiques i locals”.
“Fins i tot el missatge que s’ha llegit del secretari d’Estat del Vaticà, en nom del papa Francesc, ha sigut més sensible amb la realitat catalana”, lamenten.
Església Plural assenyala també com “un altre moment desafortunat” quan Omella s’ha referit a les forces de seguretat, sense fer cap esment al cos de Mossos d’Esquadra, que porten tot el pes de l’actuació policial.
"Avui, una mica més lluny del poble"
Finalment, aquest col·lectiu afegeix que s’ha desaprofitat la missa per expressar “la fraternitat amb altres religions”, alguns representants de les quals eren presents a la basílica. “Segur que el papa Francesc ho hagués fet”, rebla.
“Avui, els representants de l’Església de Barcelona han afavorit que se’ls pugui veure una mica més lluny dels sentiments i de les aspiracions majoritàries del poble que han de servir”, conclou Església Plural.
Retrets a les xarxes
No ha estat aquest col·lectiu l’únic que ha fet saber el seu descontentament. El secretari general de l'Esport, Gerard Figueres, ha estat un dels representants del món polític català que han protestat públicament pel tracte que l'arquebisbe ha donat al president.