El Ministeri per a la Transició Ecològica va engegar el 2022 un full de ruta del biogàs que marcava els reptes i oportunitats del desenvolupament d'aquest gas d'origen renovable i plantejava multiplicar per 3,8 la seva producció fins a 2030, superant els 10,4 TWh. Però aquest pla no establia uns objectius de producció i consum conformes amb altres països del nostre entorn.
Diferents informes i estudis, com el realitzat per PwC i publicat per la Fundació Naturgy 'El biogàs i el biometà com a palanca clau en la descarbonització de l'economia espanyola', conclouen que el potencial del biogàs i el biometà a Espanya és molt superior al qual marca el Ministeri i que haurien de fixar-se objectius més ambiciosos per explotar al màxim la producció d'aquests gasos renovables, que són claus per a la descarbonització i la transició energètica.
El biogàs i el biometà són considerats una oportunitat única per augmentar la independència energètica però també com a palanca fonamental per a la descarbonització i amb un gran impacte econòmic en la denominada a Espanya rural.
Les dades diuen que la UE ha marcat nous objectius de biometà, amb una producció de 35.000 milions de m3 el 2030 així com de percentatge de substitució de gas natural en el consum de gas, i els mecanismes de suport que promoguin el seu desplegament a tot Europa.
Mentrestant, per la seva part, Espanya té un Full de Ruta del Biogàs que és molt menys ambiciosa que l'europea, malgrat que Espanya té característiques diferencials que fan del biogàs un eix de descarbonització propici. Per a 2030, el nostre país fixa una producció de biogàs de 10,4 TWh i una substitució del consum de gas per biometà d'un 1%. De fet, a Espanya sol|només ha cinc plantes en funcionament que en l'actualitat no assoleixen el terawatt hora de producció, però existeixen, segons PwC, uns 200 projectes per desenvolupar a tot el territori.
Segons un informe de Sedigas (Associació Espanyola del Gas) el potencial d'Espanya de producció d'aquest gas verd és de 163 TWh a l'any, la qual cosa equival a cobrir el 45% de la demanda nacional de gas natural. Això suposaria la posada en marxa de 2.326 plantes amb una inversió associada de 40.500 milions d'euros – un 3,6% del PIB – i la generació de 62.000 llocs de treball – directes i indirectes – associats a la seva construcció i manteniment.
Com a energia verda i de transició, aquest volum de gas renovable evitaria l'emissió de 8,3 milions de tones de metà, que s'alliberarien igualment a l'atmosfera de forma natural per la descomposició dels residus reutilitzats per generar-lo.
L'informe de PwC, que identifica aquests gasos com a|com fonamentals per a la descarbonització, també ressalta la necessitat que s'estableixin mecanismes de suport i d'un marc normatiu i fiscal que reguli les aplicacions no elèctriques del biogàs, que se centrin en el finançament dels costos d'injecció, la compensació del valor dels drets d'emissió i a garantir la venda a un preu resultant d'una subhasta competitiva.
Aquestes mesures facilitarien poder aconseguir que l'ús del biogàs sigui una solució essencial en la reducció de la dependència energètica de la Unió Europea cap a l'exterior, així com en la gestió i aprofitament de residus, però també en la reducció d'emissions.