La Delegació del govern espanyol ha elevat a prop de la mitjanit a "uns 5.000" el nombre de ciutadans marroquins que ha accedit irregularment a la ciutat autònoma de Ceuta durant aquest dilluns vorejant els espigons marítims del Tarajal i Benzú.
Segons la institució, al voltant de 1.500 serien menors d'edat, per la qual cosa no podran ser expulsats de forma expeditiva, com les autoritats espanyoles esperen poder pactar amb el Marroc igual que després de la crisi de l'últim cap de setmana d'abril, quan alguna cosa més d'un centenar de joves súbdits del país veí va entrar en territori espanyol per la mateixa via.
El Govern espanyol ha decidit mobilitzar l'Exèrcit, concretament les unitats de La Legión i Regulares, per reforçar les forces de seguretat en el control de la ciutat.
Les tasques de l'exèrcit
Els soldats s'encarregaran, de la mà de la Policia Local, la Nacional i la Guàrdia Civil, d'"agrupar els immigrants escampats" i de donar tot el "suport logístic" que ha reclamat la Delegació del govern espanyol.
L'Administració General de l'Estat i la Ciutat Autònoma han mantingut una reunió telemàtica a última hora de la tarda per coordinar el dispositiu d'acollida, que es pretén centralitzar a les naus comercials annexes a la frontera, buides majoritàriament des del tancament del pas a mitjans de març de l'any passat.
Un home adult marroquí ha mort a mitja tarda d'aquest dilluns intentant vorejar l'espigó del Tarajal nedant entre centenars de compatriotes.
Rècord d'arribades
Entre el dissabte 7 i el diumenge 8 de novembre de 2020 Canàries va rebre 2.188 immigrants a 58 pasteres o cayucos. Aquesta xifra va significar llavors un doble rècord a Espanya: mai no havia arribat tanta gent en 48 hores, ni mai havien entrat tants immigrants un sol dia: 1.461 el dissabte 7.
Les xifres d'aquest dilluns van superar aquests índexs, i no tenen precedent ni en la crisi dels cayucos de les Canàries de 2006, amb gairebé 32.000 arribades a les illes aquell any, ni el 2018, quan es va marcar la xifra més alta d'arribades a Espanya per mar de la història, amb 57.500, gairebé totes per l'estret de Gibraltar i pel mar d'Alborán.