Espanya és un dels països d'Europa al qual viatgen més dones per avortar, segons una investigació periodística internacional coordinada pel digital Público, que indica que cada any més de 5.000 dones travessen les fronteres dels seus països per les dificultats que enfronten per accedir a una interrupció de l'embaràs. El país on més dones europees viatgen per interrompre el seu embaràs és Països Baixos, i això es deu al fet que allà la llei permet l'avortament fins a la setmana 24 d'embaràs. La segona ruta més comuna és la de les dones que viuen a Portugal i viatgen a Espanya, on es pot avortar lliurement fins a la setmana 14.

El document Exporting Abortion, que recull que el 2023 hi va haver almenys 5.860 trasllats, analitza l'accés a l'avortament a Europa amb dades d'interrupcions realitzades per residents de països europeus que van viatjar als Països Baixos, Espanya, la República Txeca, el Regne Unit, Eslovènia, França, Bèlgica, Suïssa, Irlanda i Lituània, així com algunes dones poloneses que van anar a Alemanya i Àustria.

Falta d'instal·lacions i facilitats

Entre les raons per anar fora del seu país a avortar hi ha la falta d'instal·lacions mèdiques o de professionals que ofereixin el procediment a la seva regió, que la llei al país on viuen no ho permet o perquè prefereixen sotmetre's a un mètode diferent del que s'ofereix al seu país.

En països, com Espanya, amb lleis més permissives, les dones poden tenir problemes que sorgeixen en la majoria dels casos quan es detecten anomalies o malformacions fetals en fases avançades de l'embaràs i ha de decidir un comitè clínic l'avaluació del qual depèn de la seva composició. "El problema principal és el poder discrecional que tenen aquests comitès", explica Jordi Baroja, director adjunt de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius de Catalunya, i en això incideix la redacció de les lleis que permeten l'aplicació de criteris subjectius. "Hi ha diagnòstics que mai s'aproven per a avortaments a països com Espanya".

Els testimonis

L'estudi realitzat pel citat digital recull testimonis com el de l'Olga, una dona polonesa que tenia clar que no volia ser mare però que viu en un país on les lleis d'avortament són de les més restrictives de tota la Unió Europea. L'Olga es va quedar embarassada el 2019 i va viatjar a la República Txeca per poder interrompre el procés. Un altre cas que cita el diari és el de la Juliana, una brasilera que viu a Portugal i no volia tenir més fills. Quan es va assabentar que estava embarassada ja estava de 13 setmanes i a Portugal només es permet avortar fins a la setmana 10, per això va viatjar a Espanya on està permès fer-ho fins a les 14 setmanes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!