A les llars d'Espanya es fuma molt per sobre la mitjana europea, tal com es desprèn d'un macroestudi publicat aquest dijous i presentat per ERJ Open Research en dotze països del continent. Si bé la mitjana europea és d'un 70,2% de llars lliures de fum, a Espanya la xifra cau fins al 57,6%. És a dir, que es fuma o es permet fumar als visitants en quatre de cada deu llars espanyoles. L'estudi, amb participació d'investigadors de l'Institut Català d'Oncologia i de la Universitat de Barcelona, s'ha centrat a investigar si es fuma o no dins de la casa, obviant zones exteriors com els balcons, per valorar l'exposició passiva al tabac dels residents.
Els països estudiats, a més d'Espanya, són Alemanya, Bulgària, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Letònia, Polònia, Portugal, el Regne Unit —es va analitzar només Anglaterra— i Romania, amb dades recopilades entre el 2017 i 2018 d'11.734 persones, unes mil per país. Els resultats globals indiquen que el 70,2% de les persones entrevistades no permeten fumar en cap lloc de les seves llars; el 17,5% va dir que tenien algunes normes —per exemple, es podia fumar en la cuina o en ocasions especials—, i el 12,3% que no hi havia cap restricció.
En els dotze països la prevalença "és relativament alta", amb set de cada deu domicilis lliures de fum, però amb una gran variabilitat entre països, assenyala l'estudi. Anglaterra ocupa el primer lloc (84,5%); seguit d'Irlanda (79,4%); Letònia (78,9%) i Itàlia (75,8). Espanya se situa en el novè lloc (57,6%) i els últims llocs els ocupen Bulgària (56,6%), Romania (55,2%) i Grècia (44,4%). En el cas d'Espanya, les dades indiquen que la prevalença de llars sense fum és del 57,6%; aquells amb restriccions parcials el 27,5% i s'arriba a un 14,9% de cases on es fuma sense limitacions.
"Aquí hi ha poca consciència de l'exposició passiva al tabac"
Les dades de cases lliures de fum "semblen altes", però "no s'ha de perdre de vista que encara hi ha un 30% de cases en les quals es permet fumar, la qual cosa no és baix”, indica en declaracions a EFE Olena Tigova, de l'Institut Català d'Oncologia i primera signant de l'estudi. A més, recorda, el treball s'enfoca en la població en general, “si mirem només en cases on hi ha fumadors, la prevalença (de cases sense fum) seria menys alta i és on normalment hi ha més exposició”.
Espanya se situa en llocs intermedis, però baixa a l'últim lloc quan es miren només les llars en els quals hi ha fumadors. “Aquí hi ha poca consciència de l'impacte de l'exposició passiva al tabac”, agrega la investigadora. De fet, entre les persones que fumen, la prevalença de llars sense fum és del 37,3% en general, una xifra que oscil·la entre el 25% a Espanya i el 54,8% a Letònia. A més, en les llars en els quals viu almenys un fumador, el 43,1% va declarar tenir una llar sense fum, amb la prevalença més baixa a Espanya (26,5%) i la més alta a Anglaterra (60,5%).
Dones, persones grans, amb estudis i amb nens, les llars amb menys fum
Una dada que va cridar l'atenció dels investigadors és que al voltant del 13% de les llars en els quals no hi ha fumadors permeten fumar als visitants, assenyala l'estudi signat entre altres per l'Institut Català d'Oncologia, la Universitat de Barcelona i l'Autònoma de Madrid. És possible que hi hagi una part de “no fer sentir incòmode al fumador” indica Tigova, però també de poca consciència sobre l'exposició al fum passiu, encara que sigui de manera esporàdica. Les dones, les persones grans, aquelles amb un nivell educatiu més alt i les que viuen amb nens tenen més probabilitats de tenir llars lliures de fum, apunta la investigadora.
Els resultats “suggereixen que les llars sense fum estan augmentant gradualment a Europa entorn d'un 1% cada any. No obstant això, a aquest ritme tan lent, podrien passar altres 30 anys fins que totes les llars europees estiguessin lliures de fum”, agrega Tigova. En el cas d'Espanya, un estudi amb dades de 2021, però centrat només en llars amb fumadors assenyala que el 32% estan lliures de fum. “Veiem que la situació està millorant a poc a poc, però comparat amb altres països encara tenim molt per fer”, insisteix la investigadora. L'equip té previst ampliar el seu estudi per a examinar els nivells de vapeig en les llars europees i l'exposició al fum aliè i als vapors de vapers en els cotxes.