La Comissió Europea alerta que Espanya és l'únic país que limita el concepte de violència de gènere a l'àmbit de la parella. Així ho assegura l'informe La penalització de la violència de gènere contra dones als Estats europeus encarregat per la Unió Europea i realitzat per la Xarxa Europea d'Experts Legals en Igualtat de Gènere i No Discriminació de la Universitat d'Utrecht (Holanda). En el document, s’analitzen fins a nou tipus de violència contra la dona, com els matrimonis forçats, la mutilació genital, l'assetjament o la violència digital, entre d'altres. Però a la legislació espanyola només n’existeix un: el de l'àmbit íntim, la violència en les relacions sentimentals.
Tot i que l’Estat va ser pioner en aprovar una llei contra la violència de gènere, aquesta no s’ha actualitzat suficient i tots els països han passat per davant. Ara Europa insta Espanya a estendre la llei a altres formes de violència contra la dona per protegir més les víctimes quan presenten denúncies davant la justícia. A més, els experts també afirmen que calen més mecanismes de protecció i prevenció, especialment en el món de les noves tecnologies, un àmbit en què aquí hi ha molts buits.
Més conclusions
L’informe de la Comissió Europea conclou que la manera de respondre a la violència masclista a Europa és molt diversa i que les normatives i els conceptes varien molt segons la nació. Tot i que tots els estats tenen la capacitat de criminalitzar els casos de violència domèstica, la majoria dels països utilitzen definicions de violència domèstica de gènere neutral sense reconèixer que la violència domèstica afecta de manera desproporcionada a les dones. Aquest desconeixement de la naturalesa de gènere de la violència afecta el nombre de processaments i sentències definitives imposades. És per això, que després d’aquest informe, Europa vol intervenir en aquest àmbit.
La violència sexual, inclosa la violació, també s'aborda de maneres molt diferents a tot Europa. En alguns estats, la violència sexual requereix l'ús de la força (i, per tant, la resistència a l'agressió), mentre que en altres qualsevol acte sexual no consentit es considera una agressió. L'edat del consentiment sexual també varia. D’altra banda, els estudis i les dades mostren que les dones i les nenes són el principal objectiu de la violència sexual digital en línia, però només 11 països han criminalitzat específicament aquest comportament en els seus codis penals. Missatges d'odi difosos en línia, imatges privades compartides sense el consentiment de les dones representades, missatges persistents que amenacen determinades conductes no desitjades… són només alguns exemples de violència perpetrada a través de les noves tecnologies. Sens dubte, la gran assignatura pendent d’Espanya i altres països en matèria de violència de gènere.
Petits passos a Espanya: la reforma de la llei "només sí és si"
Justament la setmana passada, la retirada de l'esmena del PSOE a última hora va permetre a la Comissió d'Igualtat del Congrés dels Diputats aprovés la Llei Orgànica de garantia integral de llibertat sexual, altrament coneguda com a 'llei del només sí és sí'. Això vol dir que Espanya elimina en el Codi Penal la distinció entre abús i agressió sexual, fa el consentiment exprés la clau per jutjar els delictes sexuals i garanteix una atenció integral a les víctimes. Entre les esmenes introduïdes destaca la de reconèixer el dret a la residència i al treball a les víctimes de violència sexual en situació irregular, en el marc de les autoritzacions excepcionals recollides en la llei d'estrangeria. També s'ha reconegut el dret a rebre ajudes a les mares dels menors assassinats per les seves parelles o exparelles, com a víctimes de la violència vicària, i s'ha blindat el finançament de les mesures incloses al pacte d'estat contra la violència de gènere, en establir-se que el govern espanyol haurà d'aprovar les partides pressupostàries necessàries.