Actualment, el TEDAX dels Mossos d’Esquadra tenen actius 57 agents i té seus a Sabadell –on es troben els serveis centrals-, Barcelona, Girona, Lleida, Salou i l’Aeroport del Prat, un camí que s’ha consolidat al llarg dels temps i des de 1980 quan, amb el president Tarradellas, el Ministeri de l’Interior espanyol, va autoritzar que un grup d’agents de la policia catalana fossin instruïts en desactivació d’explosius. Una transferència de competències, que actualment no és exclusiva, però que es comparteix amb la Guàrdia Civil i també amb la Policia Nacional, que, actualment, el govern espanyol no cediria a la Generalitat ni al departament d’Interior.

És l’especialitat més antiga dels Mossos d’Esquadra moderns, i els primers agents del TEDAX van ser formats en un curs a càrrec dels especialistes de la Policia Nacional. Actualment, la formació ja es fa a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, a Mollet del Vallès, però igualment els especialistes en desactivació d’explosius, per l’alt grau d’especialització, també fan desenes de cursos i estades de formació amb altres policies de l’Estat i internacionals per mantenir l’alt nivell d’exigència que necessita aquesta complicada feina.

L’Àrea de TEDAX dels Mossos d’Esquadra, l’any 1992, amb els Jocs Olímpics, creix i compra els primers robots i vehicles i també augmenta els agents i la formació. Va ser en aquella època que la policia catalana va accelerar també altres especialitzacions, com la creació, a mirall del SEK alemany, el Grup Especial d’Intervenció (GEI), que va rebre instrucció per part també del GEO de la Policia Nacional i que ja va poder desplegar-se durant els Jocs Olímpics. L’any 2006 es va incorporar al TEDAX l’especialitat Nuclear Radiològic Biològic Químic (NRBQ) i es va dotar els agents de vestits de protecció química, detectors químics, biològics i radiològics.

De la Guerra Civil a la casa d’Alcanar

El TEDAX dels Mossos s’ha dedicat, en una gran part de la seva història, a la retirada d’artefactes explosius que queden a Catalunya, a l’espai natural o en cases que van servir d’armes o d’amagatalls, dels conflictes bèl·lics que s’han registrat a casa nostra. Ara han posat sobre un mapa interactiu totes aquestes troballes, com la darrera, dotze granades de mà localitzades en un antic pis amagatall de la CNT a Castellbisbal

Però també han participat, com unitat especialitzada, en incidents més crítics. Són els encarregats de desplegar-se quan es detecten possibles artefactes explosius, com l’estiu passat, a plaça de Catalunya, o en investigacions contra el crim organitzat o contra el terrorisme, si es creu que els objectius poden tenir explosius o material per fabricar-los. El TEDAX també es va desplegar al xalet d’Alcanar, l’amagatall dels terroristes de Ripoll, on estaven fabricant grans quantitats de TATP, l’estiu de 2017. 

Més TEDAX

Tot i tenir bases a Sabadell, Barcelona, Girona, Lleida, Salou i també a l’Aeroport del Prat, els especialistes en desactivació d’explosius es poden desplaçar per tot el país amb servei les 24 hores del dia. Actualment, nou dels efectius de la unitat tenen entre 55 i 62 anys, això ha fet que s’hagin obert places i durant aquest 2024 està previst que 22 nous efectius se sumin al TEDAX-NRBQ dels Mossos d’Esquadra.