La solemnitat, la història i la tradició es van entrellaçar amb la modernitat, tecnologia i l’espectacle en la gran festa de la celebració del mil·lenari de l’Abadia de Montserrat, que va deixar bocabadats als 600 assistents a l’acte celebrat a la basílica de Santa Maria amb un nou videomapatge, un espectacle de drons a l’exterior, acompanyat del cant del Virolai, i una conversa hologràfica amb el passat. Va ser un moment carregat de simbolisme, una mirada al futur que va estar present en els parlaments, com en el de l’abat Manel Gasch. "Aquesta celebració no és cap punt d'arribada, sinó el de partida cap a un segon mil·lenari de vida ple d'il·lusions, reptes i projectes", va afirmar l’abat, una declaració d’intencions que es va reflectir amb la incorporació a l’acte d’un alt component tecnològic amb l’espectacle de drons,  el nou  viodeomapping i una instal·lació hologràfica, que representen una fusió entre la tradició mil·lenària del monestir i la modernitat, projectant Montserrat cap al futur mentre commemora el seu passat esplendorós.

 

El ball de 200 drons

L’espectacle realitzat amb el ball sincronitzat de 200 drons va ser el moment àlgid de l’acte del mil·lenari un cop van finalitzar els parlaments institucionals a l’interior de la basílica. Acompanyat pel cant del Virolai, amb l’actuació de l’Escolania de Montserrat i l’Escola Cantorum des dels balcons de l’abadia que donen a la mateixa plaça, els drons van començar a formar una desena de figures plenes de simbologia que representaven, una darrera l’altra, els mils anys d’història des de la fundació de Montserrat, culminant amb la imatge de la Moreneta. Una fusió de cultura, història, espiritualitat i naturalesa és el que es va poder veure durant els 10 minuts d'espectacle de joc de llums dels drons, juntament amb la coreografia i el ritme de l'espectacle que van conformar  un show únic mai vist anteriorment.

Abans de finalitzar l’acte, a l’interior de l’abadia es va projectar el nou videomapping que s’ha estrenat amb motiu del mil·lenari. S’ha dividit en tres capítols: la Creació, la Mare de Déu i Crist, mitjançant un desplegament tècnic, narratiu i artístic d’alt nivell. Aquest mapatge parteix a escala musical dels motius principals del Virolai, que  esdevé un fil conductor constant. Aquesta banda sonora ha estat enregistrada amb el Cor de l'Escolania i l'orgue de la Basílica, creant un discurs narratiu alineat amb narració de les imatges projectades.

Conversa amb els abats del passat

L’acte de commemoració del Mil·lenari també va comptar amb una instal·lació hologràfica que va fer possible una conversa amb tres abats de tres moments històrics: Oliba, l’abat de Ripoll i bisbe de Vic que va fundar el monestir l’any 1025, interpretat per l'actor Lluís Soler;  Manel Gasch, el pare abat actual; i l’abat de l’any 3025, al que ha donat vida Xavier Boada. En aquesta conversa, l’Abat actual, Manel Gasch, va recordar que Montserrat és un espai visitat per milers de persones de tot el món i que “saber acollir-los com es mereixen encara és l’essència d’un santuari com el nostre”. “Montserrat ha estat sempre un nucli i un focus de cultura. Un monestir obert al coneixement, i obert al món”, va afegir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!