Els focs artificials es van inventar a la Xina i el seu origen es remunta a fa aproximadament uns 2.000 anys. La llegenda més coneguda explica que un cuiner accidentalment va crear la pólvora en barrejar salnitre, carbó i sulfur, cosa que va portar a la creació d'explosions quan es va comprimir en tubs de bambú. La fórmula de la pólvora i l'ús de focs artificials es van difondre a través de la Ruta de la Seda cap a Europa i l'Orient Mitjà, on es van adoptar per commemorar esdeveniments militars i celebracions festivas. Avui en dia, els focs artificials encara són un element central de moltes celebracions al voltant del món, però el món canvia, la tecnologia avança a passes de gegants, i la moda dels espectacles de drons s’han convertit en una tendència a l’alça com a alternativa innovadora als tradicionals espectacles de pirotècnia. A la mateixa Xina, i en altres països, però també a Catalunya, per a moltes celebracions, com es va poder comprovar recentment en l’espectacle de drons de la Mercè 2024, el que va projectar per la celebració del mil·lenari de Montserrat, o el que se celebrarà el pròxim 10 d’octubre per la cerimònia de la Copa Amèrica.

 

Controlats per un ordinador

No hi ha setmana que no arribin imatges dels espectacles de drons que se celebren en algun indret de la Xina. Uns shows que utilitzen centenars i fins i tot milers de drons equipats amb llums led per crear impressionants coreografies en el cel nocturn. Els espectacles involucren cada cop més drons que s’utilitzen simultàniament i que són capaços de crear figures i animacions d’una gran complexitat i detall. Un sol ordinador central controla tot l’assemblatge de drons, coordinant els seus moviments amb una precisió absoluta, el que elimina la necessitat de tenir pilots individuals i permet aconseguir formacions que serien impossibles de fer d’una manera manual. A més, els drons poden formar una gran varietat de figures i animacions, des de símbols tradicionals xinesos com els dracs, fins a figures abstractes tridimensionals. Aquests ordinadors utilitzen softwares que permeten crear més de quatre bilions de combinacions de colors diferents, i són capaços de verificar tota la flota de drons abans de l’espectacle, seleccionant els més optimitzats segons la duració de la bateria i la recepció GPS.

Avantatges dels drons

La utilització dels drons com a substitutiu dels espectacles amb focs artificials s’han posat de moda perquè ofereixen alguns avantatges respecte a la pirotècnia tradicional. Són ecològics, no generen contaminació ni residus, són silenciosos, i eviten el soroll amb els petards, el que és beneficiós per animals i persones amb sensibilitat; també són segurs, perquè redueixen el risc d’incendis i accidents associats a la pirotècnia, i són reutilitzables, poden ser programats per diferents espectacles.

Els inconvenients a superar

La popularitat és tal a la Xina que més de 400 ciutats han començat a considerar o implementar l’ús de drons com a alternativa als focs artificials, i aquesta tendència s’està estenent no només per a celebracions, sinó també en esdeveniments corporatius i campanyes publicitàries. Amb tot, també presenten alguns inconvenients que encara s’han de superar i que representen un repte tecnològic de cara a futur. D’entrada, cal adaptar la normativa, perquè en molts països, inclosa la Xina, existeixen limitacions sobre el vol dels drons en espais públics, també sobre el nombre de drons que poden volar simultàniament, i les àrees on poden operar. Les condicions climàtiques també són un hàndicap, ja que els drons són sensibles a les condicions meteorològiques com la pluja o sobretot el vent.

Shenzen, la ciutat dels drons

El passat 19 de setembre, la Xina va batre un rècord Guiness amb un espectacle de 8.100 drons a la ciutat de Shenzen, una ciutat que s’ha convertit en un referent en aquest tipus d’espectacle. L’esdeveniment va captivar als espectadors, tant als xinesos com a milers de seguidors a través de les xarxes socials, amb una coreografia impressionant en la qual els drons van formar des de dragons, flors i figures abstractes. Aquest rècord va superar un anterior del 5 de setembre, també a Shenzen. Aquest passat dissabte, un espectacle de 7.598 drons s'ha pogut gaudir al cel de la ciutat de Xi'an.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!