La lluna rosa d'aquest mes d'abril coincideix amb la Setmana Santa. El proper 16 d'abril tindrà lloc aquest fenomen astronòmic que farà que aquesta quarta lluna plena del 2022 es vegi més lluminosa, brillant i gran que en les anteriors vegades. Per què? Durant la nit del 16 al 17 d'abril, Diumenge de Pasqua, la lluna es trobarà amb la seva fase més plena. Ara bé, tot i que el nom del fenomen pugui induir a l'error, no hem de pensar que el satèl·lit es veurà de color rosa xiclet ni fúcsia... senzillament serà més blanca i brillarà més. Llavors, per què porta aquest nom? Per descobrir el motiu hem de viatjar fins a l'època dels nadius americans, que li van donar aquest sobrenom, ja que la data coincideix amb la floració del Phlox subulata, un fong que creix durant aquesta època de l'any en algunes zones del Canadà i els Estats Units. Aquesta planta silvestre sí que és de color rosa i els va servir per batejar la lluna d'abril.
Diumenge de Pasqua
Aquest fenomen també se'l coneix com a lluna pasqual. En aquest cas, com el seu propi nom indica, està relacionat amb la Setmana Santa i la Quaresma, que s'estableix any rere any tenint en compte les fases del calendari lunar: per això no es repeteixen les dates. La primera lluna plena de la primavera, és a dir, a partir del 20 de març, marca la celebració de Pasqua, que té lloc el diumenge següent. Aquest 2022, el Diumenge de Resurrecció se celebrà el 17 d'abril, i la lluna rosa és la primera lluna plena de la primavera. Així, enguany, aquesta lluna espectacular coincidirà amb el que per a molts és un període de vacances lluny de les ciutats, el que permetrà que el puguin gaudir al màxim: la contaminació lumínica i atmosfèrica pot fer que la lluna no llueixi tant com a altres zones més tranquil·les.
Quan brillarà més?
Per poder xalar plenament d'aquest fenomen cal tenir en compte que dissabte 16, la lluna sortirà al voltant de les 20:46 hores i a partir de les 20:54 ja es podrà veure en tota la seva esplendor. Uns minuts abans, el sol s'haurà post. Concretament, a Barcelona la posta s'espera cap a les 20:33 de dissabte. A partir d'aquesta hora i fins a les 7:35 de l'endemà, dia de Pasqua, es podrà seguir observant. A la capital catalana, el sol tornarà a sortir diumenge a les 7:10. Ara bé, el moment més brillant de la lluna serà pocs minuts abans de les 21 h, a les 20:55, concretament. Segons les previsions meteorològiques, durant tota la jornada de dissabte a Catalunya brillarà el sol després d'unes quantes jornades plujoses i les temperatures seran agradables. Això farà que encara puguem gaudir més del fenomen.
Lírids
La lluna rosa no és l'únic esdeveniment que els amants de l'astronomia tenen marcat de color vermell al calendari. A partir de dia 16 i fins al 25, hi haurà una pluja d'estrelles, coneguda com a Lírids. Aquesta es produeix cada any sobre aquestes dates i l'Institut Geogràfic Nacional ja ha avançat que enguany també tindran lloc. Durant aquests dies, es podran observar fins a 20 meteors per hora, que viatjaran a una velocitat de 49 quilòmetres per segon. Durant els primers dies, coincidint amb la lluna pasqual, no es podran veure amb massa intensitat, però aquesta anirà en augment fins dia 22 i 23, la seva fase de màxima activitat.