El sector de l’esport i de l’activitat física de Catalunya s’ha unit per fer front a les mesures de sequera decretades pel Govern, que aquest dijous aprovarà l’estat d’emergència del sistema Ter-Llobregat, que afecta sis milions de catalans que viuen en 202 municipis de 14 comarques, la majoria situades a l’àrea de Barcelona i Girona. Pràcticament totes les entitats i organitzacions que pertanyen al sector de l’esport i l’activitat física, començant per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i l’Associació d’Empreses de Catalunya d’Activitat Física i Fitness (ADECAFF), han signat un manifest en el qual consideren que els decrets establerts pel Govern incorporen mesures molt restrictives que posen en risc tot el sector i generarà una greu crisi econòmica.
💧 Sequera Catalunya: els 202 municipis que entraran en estat d'emergència | MAPA
Les instal·lacions aquàtiques, penalitzades
A més de la UFEC i l’ADECAFF, el manifest està signat pel Col·legi Professional de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya (COPLEFC); l’Esport Català Universitari (ECU); Gestiona Associació; Clúster Català de la Indústria de l'Esport (INDESCAT); UBAE; la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC); la Unió d’Esports de Catalunya (UEC) i el DIR. En el manifest, les entitats asseguren que “aquestes mesures posen en risc el conjunt del sector esportiu i, de forma especial, l’esport que té lloc en instal·lacions esportives aquàtiques, podent-se derivar en una nova crisi econòmica per l’esport”. Les entitats que signen volen “expressar la seva disconformitat amb les mesures adoptades en el pla contra la sequera que afecten directament l’esport català”, i lamenten que davant l’escenari d’emergència que ha provocat la sequera “hem estat testimonis com de nou es responsabilitzava el sector esportiu acordant mesures que creiem inadequades”.
El tancament de dutxes “no és la solució”
Les entitats signants asseguren que són “plenament conscients” que la situació actual és preocupant, i es posen a disposició del Govern per treballar conjuntament. “El compromís del sector esportiu de Catalunya és ferm. Fa temps que treballem per procurar el millor ús de l’aigua en les instal·lacions esportives del país” i consideren que “el tancament de les dutxes no és la solució, que hauria de passar per ser més responsables i fer un esforç més gran”. Per això, les entitats signants proposen una relació de mesures consensuades, que han fet arribar al Govern, a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i als diferents patits polítics, per les quals s’assoleix un estalvi addicional del 25% en els usos d’aigua, i demanen al Govern de la Generalitat que les incorpori en els acords per al tractament de la sequera:
Les mesures que proposa el sector:
- Reducció del 25% del temps dels polsadors de les dutxes i aixetes.
- Reducció de 0,5 kg de la pressió d’entrada d’aigua destinada a dutxes i aixetes.
- Reducció de la temperatura de l’aigua a les dutxes (màxim 35°) i tancament total d’aigua calenta en aixetes.
- Eliminació de la doble descàrrega en les cisternes WC.
- Instal·lació de sensors en rentamans perquè només surti aigua quan està la mà sota l’aixeta.
- Automatització dels processos de neteja de filtres de les piscines per tal de reduir un 50% el consum d’aigua emprat en aquests processos.
- Prohibició usos lúdics que tinguin consums d’aigua de boca en instal·lacions esportives.
- En l’àmbit de l’esport dels consells esportius, l’esport federat i l’esport universitari, supressió de l’ús de les dutxes posterior a la realització d’activitats esportives d’entrenament i reducció del 50% en les jornades de competició.
- Realitzar el reg dels camps esportius de forma prioritària amb aigua regenerada garantint en qualsevol cas la continuïtat de la competició esportiva sempre en condicions de seguretat pels practicants.
- Campanya de conscienciació dels usuaris de les instal·lacions esportives.
- Així mateix, demanem una actuació a llarg termini per part del Govern i que conjuntament amb el sector es treballi un pla d’inversions real per adaptar les infraestructures esportives del país als reptes a què ens enfrontem.