L’esport és molt més que una activitat física per als infants: és una eina poderossíssima per al seu desenvolupament emocional. De la mateixa manera que en qualsevol situació del nostre dia a dia sentim emocions com per exemple alegria, tristesa o sorpresa, també en sentim quan practiquem esport.

FIATC Assegurances, en col·laboració amb el Bàsquet Girona, ha desenvolupat el programa ‘Emoció en Acció’, un projecte adreçat a nens i nenes d’11 i 12 anys perquè aprenguin a conèixer i a saber gestionar les emocions a través de diverses dinàmiques en grup.

Foto: FIATC
Foto: FIATC

Psicòlegs i jugadors fan equip 

En aquest programa, Andrea Suazo, psicòloga de FIATC i Clínica Diagonal, i Pau Mas, psicòleg de la base del Bàsquet Girona, juntament amb dos jugadors del primer equip del Bàsquet Girona, ensenyen els nens i nenes què són les emocions, quines emocions tenim i com podem gestionar-les. A més a més, els jugadors expliquen una experiència real que van viure i com la van afrontar.

Ja en marxa la segona edició amb més de 300 participants

El programa ja ha arribat a més de 300 nens i nenes del Campus i la Base del Bàsquet Girona, sis escoles de Girona i a l’Escola Isabel de Villena d’Esplugues de Llobregat, població on es troba la Clínica Diagonal de FIATC.

La iniciativa de FIATC Assegurances té diferents finalitats en la cura del benestar emocional dels infants:

  • Els permet conèixer que són les emocions i com podem gestionar-les.
  • Destaca el valor de les habilitats emocionals per a l’èxit tant en l’esport com en la vida quotidiana.
  • Promou valors com el treball en equip, la disciplina, el respecte i l’empatia, essencials per assolir metes personals.


Els beneficis emocionals de l'esport en la infància

La participació en activitats esportives ofereix als infants múltiples oportunitats per al desenvolupament emocional:

  • Autoconeixement i autoestima: l'esport facilita que els nens descobreixin les seves fortaleses i limitacions, fomentant una imatge positiva d'ells mateixos.
  • Gestió de l'estrès i l'ansietat: situacions competitives o de pressió en l'esport ensenyen als infants a manejar l'estrès i a desenvolupar estratègies d'afrontament saludables.
  • Empatia i treball en equip: les dinàmiques de grup en els esports col·lectius promouen la comprensió de les emocions dels altres i la col·laboració per assolir objectius comuns.

A més, diversos estudis han demostrat els beneficis de l'activitat física en la gestió emocional dels infants. Per exemple, segons un article publicat per la Societat Catalana de Medicina de l'Esport, la pràctica esportiva ajuda a mantenir l'equilibri emocional, a més de controlar el pes i la glucosa.

Foto: FIATC
Foto: FIATC

Ara bé, perquè l’esport tingui aquest efecte desitjat en l’infant, és imprescindible, subratlla Suazo, que pares, entrenadors i educadors fomentin una actitud positiva envers l'esport, destacant valors com el respecte, la resiliència i l'esforç.

Anima el teu fill/a a fer esport, no només gaudirà, sinó que també aprendrà!