Aquest dijous s'ha confirmat oficialment el que feia temps que s'apuntava: els Mossos d'Esquadra no assumiran les competències en seguretat ciutadana, investigació i ordre públic a l'aeroport del Prat ni als ports de Catalunya. Tot i que el Ministeri de l'Interior havia acordat aquesta cessió amb el govern de Pere Aragonès, el canvi de context polític, amb els socialistes al poder a Madrid, ha fet que ja no sigui necessari fer concessions al nacionalisme. Cal destacar que la consellera Núria Parlon no ha mostrat interès en aquestes competències, i el PSOE ha evitat un possible conflicte amb les associacions de la Guàrdia Civil i els sindicats de la Policia Nacional.

"Espanyolitzar el 112"

Aquesta reculada d'un acord que el ministre Marlaska ja havia acceptat no és l'única notícia del dia. A partir d'aquest divendres, coincidint amb el 46è aniversari de la Constitució, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil s'integraran al servei CAT112, el telèfon d'emergències que fins ara coordinava només els cossos operatius catalans. Des d'ara, algunes trucades al 112 es derivaran als cossos estatals segons les seves competències. Interior assegura que aquest canvi suposa un avenç en la gestió de les emergències, però fonts policials consideren que és una manera de compartir informació amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que també gestionaran serveis fins ara exclusius dels Mossos.

Les reaccions no s'han fet esperar. A banda del president Puigdemont, des de l'exili, Esquerra Republicana també ha expressat el seu malestar. La portaveu republicana a la Comissió d'Interior del Parlament, Laia Cañigueral, ha acusat el govern de Salvador Illa d'"espanyolitzar" el 112 i de "renunciar" a competències ja aconseguides, atacant així l'autogovern. Juntament amb la portaveu del grup parlamentari, Marta Vilalta, han demanat la compareixença de la consellera Parlon per explicar aquesta decisió i la integració de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional al sistema d'emergències. La indignació a Esquerra és evident, especialment perquè aquest acord va ser fruit d’anys de treball liderats pel conseller Joan Ignasi Elena i el director general de la Policia, Pere Ferrer. Aquest compromís, avalat per un informe tècnic de Juan Antonio Puigserver, preveia la transferència als Mossos d'aquestes competències, tal com es va fer amb la policia basca a principis de 2024.

 

Preguntada durant la roda de premsa posterior a la Junta de Seguretat, la consellera Parlon ha defensat que el Govern manté la idea de policia integral, però ha insistit que no vol assumir competències sense els recursos necessaris. Ha assegurat que no té intenció de retirar agents del carrer per destinar-los a altres àmbits mentre no s’hagi aconseguit reduir la criminalitat a Catalunya. Des de files republicanes i de Junts, aquesta explicació s'interpreta com una reculada en l’autogovern, lamentant que, en comptes de reclamar més recursos per afrontar els nous reptes en seguretat, es renunciï a competències ja pactades. Tot i això, convé recordar que Salvador Illa va ser investit amb els vots dels republicans, imprescindibles per arribar a la majoria el passat 8 d'agost, quan va ser nomenat president de la Generalitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!