Els Bombers de la Generalitat de Catalunya han pogut donar per estabilitzat l’incendi d’Artesa de Segre després de sis dies cremant fora de control. Ja feia hores que no avançava i que l’havien pogut mantenir a ratlla, dintre de l’eix de confinament que s’havien marcat, en una àrea de 5.000 hectàrees, però aquest vespre l’inspector en cap dels Bombers, David Borrell, ha confirmat que s’ha pogut estabilitzar. Aquesta fase és l’anterior al control total de les flames, que després encara donarà pas a l’extinció.
El cap dels Bombers ha confirmat l’estabilització de l’incendi de Baldomar, al terme d’Artesa de Segre, des de Bellaterra, on hi ha la seu central dels Bombers de la Generalitat de Catalunya i on aquests dies s’ha instal·lat el Centre de Comandament Avançat (CCA) central. Ho ha fet també acompanyat del director general de Bombers, Joan Delort, i del conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena.
Estratègia per apagar els incendis
Les flames de l’incendi d’Artesa, que crema des de dimecres al migdia, han calcinat més de 2.700 hectàrees, segons les dades recollides per Agents Rurals, que són els encarregats també d’investigar les causes de l’incendi. Ara mateix tot sembla indicar que va ser un llamp el que va originar les flames, si bé tot està obert, a l’espera de les conclusions de les investigacions. L’inspector en cap dels Bombers ha valorat la feina estratègica que s’ha fet durant aquest dies per fer front a aquest incendi, un dels més grans registrats els darrers temps a Catalunya, i sumat a la gran dificultat de fer-ho amb altres incendis amb molt potencial actius en diversos punts del país. En pocs dies, els que ha durat aquest episodi de calor extrema, els Bombers han treballat en més de 240 incendis diferents, si bé la majoria s’han pogut aturar abans de la seva propagació.
El conseller Elena ha posat en relleu, ara que sembla que el pitjor ja ha passat, la feina dels equips d’emergència professionals i dels voluntaris i ADF d’arreu del territori per la feinada feta durant els sis darrers dies. Ha assegurat que sense l’entrega i compromís dels Bombers i els altres equips d’extinció el desastre s’hagués pogut traduir en desenes de milers d'hectàrees cremades.
Un episodi extraordinari de simultaneïtat d'incendis
Aquestes dades d’incendis actius de manera simultània a Catalunya no es veia des dels anys 90, segons les dades dels Bombers de la Generalitat. En alguns moments el cos de Bombers ha estat molt tensat, per poder donar resposta a tots els incidents, fins i tot havent de retirar efectius d’alguns incendis per haver d’atacar-ne d’altres, amb més potencials i a l’espera que no es facin grans. El conseller ha celebrat aquesta “estratègia i intel·ligència” dels Bombers per fer-ho possible i ha posat d’exemple l’incendi de Sallent, que es va atacar ràpidament dijous a la tarda i que va evitar una desgràcia.
Aquesta arrencada d’incendis, encara en primavera, confirma que serà una de les campanyes forestals més difícils dels darrers anys a Catalunya, ha recordat també el conseller des de Bellaterra. Tots els incendis d’aquest crític episodi ja es troben extingits, controlats o estabilitzats i tots junts sumen prop de 4.000 hectàrees cremades en sis dies, gairebé 3.500 són de vegetació forestal.
Els Bombers, contents
El cap dels Bombers ha celebrat la feina que han fet els seus homes i dones durant aquests llargs dies i ha explicat que des d’ara, quan ja no queden incendis actius al país, es començarà a desescalar el desplegament d’efectius i de comandaments, però que encara quedarà molta feina. Es deixaran dotacions terrestres de guàrdia per sufocar possibles represes i caldrà també posar ordre a tot el material que s’ha fet servir durant aquests dies. Borrell no ha amagat que el cos, després d’aquest episodi ha quedat “fatigat”, però ara s’hauran de preparar per als propers incendis.