Les estacions nord catalanes de Les Angles (El Caspir) i Font – Romeu Pyrénées 2000 (Alta Cerdanya) s'han postulat per col·laborar en la candidatura Pirineus - Barcelona per als Jocs Olímpics d'hivern del 2026 o el 2030. Responsables dels complexos d'esquí consideren que les instal·lacions, situades a tot just mitja hora de Puigcerdà, podrien acollir entrenaments dels esportistes olímpics.
En aquest sentit, Font Romeu compta amb un Centre Nacional d'Entrenament en Altitud situat a més de 2.000 metres d'alçada. Ara s'està treballant per definir un posicionament institucional a favor d'entrar en la candidatura amb la presidència del departament de la regió Pirineus Orientals. En unes setmanes es vol concretar una reunió amb responsables de la secretaria de l'Esport de la Generalitat.
Les Angles i Font-Romeu Pyrénées 2000 són dues de les sis estacions agrupades sota la marca 'Neus Catalanes' (Les Neiges Catalanes) situades entre l'Alt Conflent, l'Alta Cerdanya i el Capcir, al departament dels Pirineus Orientals de la Catalunya del Nord. Una vegada s'ha donat llum verda a la possibilitat de presentar la candidatura Pirineus – Barcelona per als jocs d'hivern pensen que poden ser un ''suport'' i oferir les seves instal·lacions per acollir entrenaments o fins i tot algunes proves.
Així ho assenyala el responsable de l'oficina de turisme de Les Angles, Antonio Martin, que també destaca que si s'aconseguissin unes olimpíades d'hivern serien les primeres ''organitzades entre dos o tres països''; un fet que permetria reduir costos per materialitzar un projecte que ''a tots ens convé''.
En aquesta línia, l'encarregada de Comunicació de Font-Romeu Pyrénées 2000, Maude Lletche, posa en valor el fet que al costat de l'estació d'esquí hi ha el Centre Nacional d'Entrenament d'Altitud de França, unes instal·lacions que es van construir l'any 1955 per als Jocs de Mèxic 1963 però que actualment estan completament modernitzades i a ple rendiment. Segons Lleche, aquest equipament situat a una alçada de més de 2.000 metres afavoreix una ''oxigenació perfecta'' per a la preparació física dels esportistes. Això els fa pensar en què Font Romeu podria ser un ''lloc de prova i de competició'' de forma anticipada a les competicions.
El centre disposa de sales per a tots els esports, una piscina olímpica, una pista de patinatge olímpic, una sala de musculació i també espais per a la pràctica d'esgrima. A més a més, segons Lleche, des de la regió estan disposats a fer inversions per acollir esportistes amb un ''nivell de qualitat''. En aquest sentit, hi ha un projecte en marxa per fer un nou telecabina, amb parada al Lycée Pierre Coubertin (la residència d'esportistes) que permetria allotjar els participants a les olimpíades al centre del municipi i ''pujar amb un cop de telecadira'' fins als centres d'entrenament.
Primeres reunions en marxa
Les primeres reunions per definir com hauria de ser la col·laboració de les estacions d'esquí nord catalanes amb el projecte de Pirineus – Barcelona ja han tingut lloc i està previst que en les properes setmanes la presidència del departament Pirineus Orientals – Occitanie es posicioni a favor d'entrar en la candidatura.
Els responsables dels complexos són conscients de l'interès de la Generalitat perquè entrin a formar part del projecte olímpic i és per això que una vegada finalitzin les vacances escolars a França, es preveu que tinguin lloc els primers contactes al mateix territori. De moment, no han rebut cap visita dels responsables del Comitè Olímpic Internacional (COI) però hi mantenen contacte ja que la delegada per França en aquest organisme viu a una hora de la regió.
En qualsevol cas, la possibilitat que les estacions nord catalanes entrin al projecte Pirineus – Barcelona per a les olimpíades d'hivern del 2026 o el 2030 faria que aquests Jocs fossin els primers de caràcter ''transfronterer''. Estarien doncs organitzats de forma conjunta entre dos o tres països, ja que Andorra va mostrar la setmana passada, la seva predisposició a participar del projecte després d'una reunió entre el govern andorrà i el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras.
Estacions amb entre un 20% i un 30% de clients catalans
Si bé el volum màxim de clients que reben les estacions nord catalanes és de França, la seva proximitat amb Catalunya fa que hi hagi un bon percentatge d'esquiadors del país. A Les Angles és del 20% aproximadament, i a Font-Romeu Pyrénées 2000 del 30%. I es que aquests complexos es troben a només 30 minuts de Puigcerdà, 2 hores de Barcelona i 1 hora i 30 minuts de Girona.
Les Angles disposa de 45 pistes i 55 quilòmetres d'esquí amb 19 remuntadors. Hi ha 5 punts d'accés al domini esquiable, 1 pista de trineu i 1 snowpark. Enguany han obert un espai de relax per després de l'esquí; es tracta de l'Espai Angelo, situat al centre del poble de Les Angles on els esquiadors poden fer un circuït termal interior i també a l'aire lliure.
Font-Romeu Pyrénées 2000 és un complex que disposa de 41 pistes i 43 quilòmetres d'esquí amb 23 remuntadors. Com a tret diferencial, compta amb una pista vermella que permet l'esquí nocturn gràcies a la il·luminació artificial de l'àrea esquiable. Està situada a la zona de Pyrénées 2000, al municipi de Bolquère. També hi ha 3 pistes de competició i un snowpark.