La llei trans està portant un fenomen estrany en especial a Ceuta. La norma va entrar en vigor el de març del 2023, i només en aquest període 37 homes han canviat el seu sexe al femení, però mantenint el seu nom en masculí i el seu estat civil, per tant, continuen amb la seva parella i fills. Segons explica aquest dilluns El Español, es tracta de diversos funcionaris: membres de l'exèrcit espanyol, Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la policia local de Ceuta amb edats compreses entre 40 i 50 anys. Les dades apunten a un frau massiu a la llei trans des de la ciutat autònoma, ja que, aquestes persones no estarien canviant el seu sexe per motius reals, sinó només per beneficiar-se pel fet de ser oficialment dones. Des de l'entrada en vigor de la llei només és necessari fer un petit tràmit al Registre Civil per formalitzar el canvi de sexe, sense necessitat d'aportar cap informe mèdic ni tractaments hormonals, uns documents que abans sí que es demanaven. És precisament per aquestes raons que les autoritats consideren que és difícil combatre el presumpte frau.
49 canvis de sexe en 1 any
El citat diari apunta que en l'últim any s'han registrat un total de 49 canvis de sexe a Ceuta. Vuit d'ells han estat de dones que han transicionat a homes, que han comportat un canvi de nom, i per tant han passat de tenir noms femenins a noms masculins. Els 41 restants han passat de ser homes a dones, però del total només 4 han canviat de nom, i els 37 restant mantenen el seu nom. Aquest total, representen un 75,5% del total de la població que ha utilitzat la llei Trans. Fonts dels cossos policials de Ceuta confirmen aquesta tendència i detallen que aquests canvis de sexe es produeixen amb l'objectiu d'aconseguir diversos beneficis. Entre ells, ser oficialment una dona aporta més possibilitats de cara a les promocions internes i podrien beneficiar-se de les mesures d'acció positiva pensades per incrementar la presència femenina en alguns llocs de feina, així com en el cos de comandaments.
Pel que fa a l'Exèrcit, la llei de Tropa i Marineria estableix la sortida de les Forces Armades dels soldats temporals a partir dels 45 anys. Aquest fet dificulta les opcions d'aconseguir una plaça fixa, i per aquesta raó molts militars opten per fer oposicions per entrar a la Guàrdia Civil o a la Policia Nacional. En aquest procés d'oposicions, s'afrontaran a unes proves físiques específiques per a dones, que són menys exigents que les proves dels homes. A més, les opcions per aconseguir un lloc de feina són més altes si es registren com a dona i no com a home. Un dels militars que ha canviat de sexe al femení explica que "encara que ara ja no hi ha places específiques per a dones, hi ha en places que sí que busquen un mínim de presència femenina en altres classes de funcionariat". Hi ha altres que ho fan per motius ideològics, així ho confirma un agent de la Guàrdia Civil "com una rebel·lia contra la llei". A més, apunten que hi ha més persones que han sol·licitat el canvi, i es troben en el procés, i per tant la xifra augmentarà.
Durant el 2023, en total a Espanya, es van tramitar més de 5.000 canvis de sexe registrats a l'aplicació de la llei Trans. La majoria de casos, el 60%, la transició es va fer d'home a dona.