Els Mossos d'Esquadra han desmantellat una organització criminal internacional que s’havia especialitzat en estafes digitals fent creure a les víctimes que invertien en criptomonedes o en mercats Forex. Amb enginyeria social i enginyeria informàtica els cibercriminals, que estaven instal·lats a Albània i que han enredat milers de persones per tot el món, han robat milions d’euros. Totes les inversions arrencaven amb 250 euros i anaven pujant poc a poc alimentades per les tècniques dels falsos brokers i de les simulacions de beneficis falsos que orquestraven els estafadors. Una dona de Puigcerdà va arribar a perdre 800.000 euros i un home de Tarragona 200.000 euros.
Els trucs dels Mossos per evitar ser estafats
En aquest vídeo d'ElNacional.cat, l’agent dels Mossos Manuel Fernández, expert en el cibercrim i en la guerra contra les estafes digitals, explica quins trucs ens permeten saber si les inversions són legítimes o si, pel contrari, hem estat víctimes d’aquests ciberestafadors i tot i que pensem que hem invertit en criptomonedes, gas o or, tot és mentida.
“No hi ha duros a quatre pessetes”. Aquesta és una de les frases més repetides i que més serveixen per prevenir acabar estafats. Ningú regala res. Ningú et donarà res sense esforç o un gran risc. Per tant, és important desconfiar de totes les ofertes que ofereixin rendibilitats molt altes, per sobre del mercat regulat. És el primer truc que cal tenir en compte. Igualment, també és crucial analitzar les ofertes detingudament per tal d’assegurar-se de la lletra petita i de tots els riscos.
L’expert en cibercrim també recomana fer servir Google per buscar el nom de l’empresa que presumptament ens ofereix un producte d’inversió. Si tenen ressenyes negatives, cal desconfiar. De totes maneres, però, els estafadors obren i tanquen plataformes per evitar aquestes opinions negatives, i per tant, també és important confirmar amb organismes oficials, com la CNMV, si les empreses tenen l’aval oficial. Finalment Fernández també demana desconfiar de trucades amb ofertes, sobretot si és amb telèfons amb el prefix ‘+44’, que simulen ser del Regne Unit.
Denunciar a la comissaria dels Mossos
Si es tenen indicis d’haver estat estafat per alguna d’aquestes empreses —els Mossos publicaran una llista sencera amb els noms de totes les plataformes que han detectat que són fraudulentes— l’agent expert en cibercrim i estafes amb falses inversions en criptomonedes demana que es reculli tota la informació possible dels acords i contactes amb els estafadors i que es presenti denúncia en una comissaria dels Mossos d’Esquadra.