La Comissió Europea ha advertit aquest dimecres que Espanya és a la cua de la Unió Europea en matèria social i l’ha alertat d’una situació “crítica” respecte als indicadors d’abandonament escolar, la taxa de risc de pobresa i l’exclusió social o l’impacte de les prestacions socials en la reducció de la pobresa. Les conclusions formen part de l’anàlisi de polítiques socials dels 27 estats membres que ha publicat l’executiu europeu, un informe impulsat per Espanya i Bèlgica i que avisa el govern Sánchez dels mals resultats en 10 dels 17 indicadors.
L’anàlisi de Brussel·les es basa en un sistema de semàfor (verd, groc i vermell) en què Espanya té quatre indicadors vermells i se situa com el quart país amb més valoracions negatives, per darrere de Romania, Grècia i Itàlia. Els resultats, en què s’observa el deteriorament d’indicadors com l'impacte de les prestacions socials en la reducció de la pobresa, apunten que el país mediterrani s’enfronta a "riscos potencials per a la convergència social que requereixen una anàlisi més detallada en una segona fase". Segons revela l'anàlisi, Espanya s'enfronta a reptes en relació amb l'abandonament prematur de l'educació, que va patir un repunt el 2023, fins al 13,7% (enfront del 9,5% a la UE).
La Comissió atribueix aquestes deficiències a problemes d’adequació i cobertura del sistema de protecció social, a les disparitats regionals, l'accés als serveis públics i la pobresa persistent a la feina. Així mateix, Brussel·les adverteix de l'"escassa eficàcia" de les prestacions socials en la reducció dels riscos de pobresa infantil (17,0% davant el 41,4% a la UE). L'informe assenyala que el 2023, els percentatges de la població en risc de pobresa o exclusió social tant general com infantil van augmentar fins al 26,5% i el 34,5%, respectivament, "significativament per sobre de la mitjana de la UE, fet que representa una situació crítica".
Millores insubstancials al mercat laboral
Pel que fa al mercat laboral, la Comissió subratlla que la taxa d'ocupació va augmentar substancialment fins al 70,5% el 2023 (enfront del 75,3% a la UE). Aquesta millora s’explica pel fort creixement econòmic, l'expansió de l'ocupació de les persones nascudes fora de la UE i un augment de l'ocupació en el comerç, les professions tècniques i científiques i la creació d'ocupació al sector públic. A més a més, l’informe també reflecteix una reducció de la taxa d’atur (12,2%) malgrat la persistència de les debilitats, ja que els nivells continuen sent "molt elevats". Passa el mateix amb la proporció dels joves ni-ni, la qual s’ha reduït (12,3%) però continua sent massa elevada.