L'Estat és ja el propietari del pazo de Meirás i dipositari dels béns després de 82 anys en possessió de la família Franco. Ho serà en tots dos casos de forma provisional, en espera d'una sentència definitiva després de la decisió del Jutjat de Primera Instància número 1 d'A Coruña que va condemnar la família del dictador a la seva devolució.
L'acte de lliurament de les claus, per part de la jutgessa Marta Canales, ha tingut lloc al mateix immoble amb presència de membres de l'Advocacia de l'Estat i lletrats de les parts personades en la causa judicial contra la família del dictador. No hi ha hagut ningú en representació dels Franco, que aquest dimecres ja van dipositar al jutjat les claus de l'immoble, que passa a l'Estat després de l'execució provisional de la sentència que els va condemnar.
La firma del document de lliurament s'ha produït després que tècnics de la Xunta que van realitzar l'inventari de béns --un total de 697, entre estris particulars fins a peces de valor històric i artístic-- verifiquessin, durant una mica més de dues hores, que els que es recullen en aquest estan en igual estat que quan es va realitzar la inspecció ocular.
Amb tot, l'Advocacia de l'estat ha aclarit que dos dels béns que consten en aquest inventari --la Casa de las Conchas i la sitja annexa a l'immoble-- no formen part dels elements reclamats per l'administració.
Així mateix, s'ha decretat l'obertura d'un termini de 20 dies hàbils perquè l'Administració General de l'Estat determini quins béns han de ser lliurats als demandats.
D'aquests, els Franco només podran retirar els estrictament personals i els que no comprometin els futurs usos del pazo, que estaran vinculats, segons va avançar la vicepresidenta primera Carmen Calvo --després d'una reunió amb Xunta, Diputació d'A Coruña i Ajuntament de Sada, a més del consistori corunyès-- a explicar "la veritat del pas de Franco amb perspectiva democràtica" i a reivindicar la figura de l'escriptora Emilia Pardo Bazán.