La bandera estelada no és una bandera prohibida i per tant no es pot prohibir per un acte en concret, segons experts en dret constitucional. La prohibició del govern espanyol d'entrar estelades al Vicente Calderón durant la final de la Copa del Rei entre el Barça i el Sevilla "coarta la llibertat d'expressió", segons el catedràtic de dret de la Universitat de Barcelona Joan Josep Queralt.
El govern espanyol s'agafa a l'article 66 de la llei de l'Esport per prohibir l'entrada de l'estelada a l'estadi. Segons l'article, "queda prohibida la introducció i exhibició en espectacles esportius de pancartes, símbols, emblemes o llegendes que, pel seu contingut o per les circumstàncies en què s'exhibeixin o utilitzin, pugui ser considerat com un acte que inciti, fomenti o ajudi als comportaments violents, xenòfobs, racistes o terroristes, o com un acte de manifest menyspreu esportiu als participants en l'espectacle esportiu. Els organitzadors dels espectacles estan obligats a la retirada immediata". El segon punt de l'article afegeix: "Queda prohibida la introducció a les instal·lacions en què se celebrin espectacles esportius, de tota classe d'armes i instruments llancívols utilitzables com a armes impedint-se l'entrada a totes aquelles persones que intentin introduir tals objectes o altres anàlegs".
Aquest últim punt afectaria només les estelades que van amb pal i es requisarien, com la resta de banderes o pancartes, però la prohibició va més enllà i les prohibeix totes, amb pal i sense.
Que la bandera estelada inciti a la violència és subjectiu, perquè no inclou cap simbologia que faci explícita cap violència. I en aquest sentit, segons els experts, incitar a la violència "també ho fan els seguidors de l'equip contrari" cap al seu rival. És una interpretació de la llei totalment subjectiva.
Si és té en compte la no constitucionalitat de l'estelada, amb la llei a la mà cap de les banderes que hi ha habitualment en els camps de futbol són constitucionals i no en podria entrar cap, ni tan sols les dels equips que juguen el partit, perquè no estan regulades a la Carta Magna. La bandera del Barça no és constitucional, ni la del Sevilla ni la del Reial Madrid. Ni tan sols ho són les banderes espanyoles que sovint són als estadis perquè, per ser constitucionals, haurien de tenir unes mides concretes i hi haurien de portar l'escut, i normalment, per no dir sempre, això no passa.
La decisió del govern espanyol de prohibir l'estelada a la final de la copa del Rei es pot recórrer i ho pot fer qualsevol persona particular.
Detencions per l'estelada
Fins ara mai s'havia prohibit l'estelada enlloc, des que es va recuperar la democràcia. El que sí que ha passat és que s'han fet detencions per portar-la, en casos fora de Catalunya. El cas més recent i més polèmic és el de Rafel Martín, a qui la policia espanyola va fer fora de l'estadi de Mestalla durant la final de la copa del Rei del 2014. Durant la mitja part del partit, quan Martín anava al lavabo, 8 policies espanyols el van bloquejar i el van intentar detenir per portar l'estelada penjada al coll. Es va resistir i la policia el va insultar dient-li "te vas a enterar, catalán de mierda", el van colpejar i se'l van endur a comissaria. La policia el va detenir perquè Rafel Martín es va negar a identificar-se i va oposar resistència, segons la versió policial.
Martín va estar 5 hores emmanillat, li van colpejar un ull i el van llançar a terra. L'informe mèdic confirmava que les lesions que tenia just després de sortir de comissaria eren fruit de l'agressió. Martín va presentar una denúncia contra els agents, però ell va estar acusat per desobediència a l'autoritat.
En un altre cas, la comissió antiviolència va imposar una multa de 4.000 euros i la prohibició d'entrar en recintes esportius durant un any, a un seguidor del FIATC Joventut de Badalona en un partit a Saragossa. El van detenir per desobediència i resistència a l'autoritat durant el partit de bàsquet de la Penya contra el CAI de Saragossa després de presumptament increpar els agents i negar-se a identificar-se. El jove de 24 anys estava amb un grup d'aficionats que portaven banderes independentistes catalanes i basques, tal com les van definir en aquell moment la policia espanyola.