Ha mort l'espia —i empresari, banquer, diplomàtic, socialité i estafador— Francisco Paesa, figura emblemàtica i insòlita de l'Espanya dels anys noranta. Amb una vida de pel·lícula, va tenir molta presència a la premsa del cor i va esclatar al focus mediàtic per la seva col·laboració en la fuga de Luis Roldán, director general de la Guàrdia Civil envoltat en casos de corrupció, i per la seva posterior 'mort' fingida a Tailàndia per desaparèixer del mapa. Aquest dimarts s'ha conegut el decés de Paesa, que va morir el passat 3 de maig als 87 anys; i ho va fer a Bois-Colombes, municipi als afores de París on residia des de feia dècades, segons ha avançat eldiario.es. 

Nascut a Madrid el 1936, Francisco Paesa Sánchez va deixar els estudis d'enginyeria agrònoma i va emprendre diversos negocis a Espanya i a Guinea Equatorial durant els anys seixanta. Després d'una estafa amb el pretext de fer un banc central al país africà, Paesa fuig a Suïssa i adquireix fama mediàtica per les seves relacions sentimentals amb l'empresaria Danielle Tulli i amb la socialité japonesa i vídua del primer president d'Indonesia, Dewi Sukarno. A Suïssa, com a banquer, en anys posteriors serà un figura important de l'evasió de capital.

Espía, colabora en la guerra bruta contra ETA

A Suïssa també va cultivar relacions amb traficants d'armes i el 1986, Francisco Paesa —que també signava en clau com El Zorro— també va participar en la lluita contra ETA, venent unes armes amb localitzadors proporcionats per la CIA i amb els quals es va descobrir el magatzem d'armes secret de l'organització terrorista basca a la fàbrica de mobles Sokoa, al País Basc francés. Va prestar "serveis" al govern de Felipe González, com l'espía va confirmar. El jutge Baltasar Garzón el va voler processar, acusat de pressionar a un testig dels GAL, però va desparèixer. 

Mort fingida a Tailàndia

Com també va desaparèixer el 1998, quan va fingir la seva mort a Bangkok, Tailàndia, després del cas Roldán. Paesa va ajudar al llavors director general de la Guàrdia Civil, Luis Roldán, a fugir després dels escàndols de corrupció en el que es va veure implicat i a amagar milions d'euros que havia aconseguit de forma fraudulenta al capdavant del cos. Després, a més, va col·laborar amb el govern espanyol per entregar a Roldán a canvi d'una prima. Roldán, mort el 2022, l'acusava d'haver-se quedat amb els diners mentre ell estava a presó. No se'l va descobrir després de la seva 'mort' fingida fins el 2004, quan el va trobar un detectiu i ho va fer públic el diari El Mundo, i després el va entrevistar Interviú

Més recentment, també va estafar a l'empresari rus Alexander Lebedev, propietari de diverses publicacions britàniques, i del qual fugia després de treure-li milions d'euros i se'l va veure el 2011 a Sierra Leona, Àfrica. Feia dècades que vivia ocult a París, a on deia que tenia la protecció dels serveis secrets francesos i a on ha mort aquest maig als 87 anys. Tal va ser la seva fama, que el 2016 va sortir als cinemes una pel·lícula sobre ell i el va entrevistar la revista Vanity Fair, en la seva última compareixença pública.