Catalunya ha viscut els darrers dies un episodi crític. En sis dies s’han cremat 3.900 hectàrees, la majoria, forestals, en un seguit d’incendis que han arrasat boscos i camps de conreu per tot el país. Des del 15 de juny, amb l’arrencada de l’onada de temperatures extremes, s’han registrat més de 250 incendis, alguns d’ells amb molt de potencial i que avançaven de manera simultània en diverses comarques de Catalunya. La crema de gairebé 4.000 hectàrees és un desastre, però avui, al Parlament, el conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que haguessin pogut ser moltes més, 100.000 hectàrees, si els Bombers no haguessin abordat els incendis amb coordinació, estratègia i intel·ligència operativa.
En una intervenció davant de les comissions d’Agricultra, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Rural i Interior del Parlament de Catalunya, Elena ha remarcat la feina, l’esforç i l’acció coordinada de tots els agents implicats, que s’han mobilitzat durant aquest dies: els Bombers, els bombers voluntaris, Agents Rurals, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra, voluntaris de les ADF i pagesos.
Estratègia i intel·ligència operativa
Les dades dels incendis registrats durant aquest episodi són rellevants si es contraposen amb les de tot el 2022. Abans de l’inici d’aquest escenari ja s’havien reportat 285 incendis per tot el país, cremant un total de 600 hectàrees, sobretot, en l’incendi del mes de febrer, a Roses, a l’Alt Empordà. Ara, ja en plena campanya, esgotant els darrers dies de primavera, les hectàrees s’han disparat, cremant els mateixos incendis en sis dies i avançant sense control calcinant gairebé 4.000 hectàrees. Un episodi com aquest, amb grans incendis actius, no es vivia des dels anys 90, ha destacat el conseller Elena.
Elena ha destacat l’estratègia i la intel·ligència operativa dels Bombers per atacar els diversos incendis que s’han declarat aquests darrers dies a Catalunya i ha recordat que, tal com han fet els equips d’extinció, en un episodi de simultaneïtat de focs s’han de prioritzar els recursos en funció de la potencialitat que pot assolir un incendi, o del perill que pot suposar d’arribar a zones poblades i d’afectar vides humanes, fins i tot, havent de retirar efectius d’altres incendis, o dissenyant operatius d’extinció amb seguretat pels Bombers, ni que això impliqui que cremin més hectàrees. “Sovint cal esperar el foc en el lloc adequat en comptes de perseguir-lo”, ha assegurat el conseller Elena.
El titular d’Interior també ha recordat que, tot i que en el cas d’Artesa de Segre tot fa pensar que va ser causat per un llamp, 9 de cada 10 incendis s’originen per causes humanes. Aquest mateix cap de setmana els Mossos d’Esquadra han detingut un jove de 30 anys que, presumptament, va causar cinc incendis a la zona de Navès, al Solsonès. L’home ha ingressat a presó.
Més recursos humans per apagar incendis
Durant la seva compareixença, Elena ha destacat el reforç que des de la seva conselleria s’ha fet per aquesta campanya forestal per millorar l’extinció amb l’activació de 24 helicòpters, 10 avions de vigilància i atac, i 2 hidroavions. Aquests mitjans cal sumar-hi els més de 4.000 funcionaris que estan abocats a garantir la seguretat del nostre entorn natural, entre Bombers i Agents Rurals. Elena també ha tret pit de l’ampliació de la plantilla de Bombers amb la incorporació de 250 nous funcionaris i una nova promoció de 250 bombers més. De manera paral·lela, els Agents Rurals també han obert una nova convocatòria per recercar 100 efectius més.
“Situació extrema” als boscos de Catalunya
Per la seva banda, la consellera Teresa Jordà, ha centrat la seva intervenció a assegurar que els boscos de Catalunya viuen una “situació extrema” pels canvis que s’han anat desenvolupant els darrers anys, sobretot, en el clima, amb la sequera i les pujades de temperatures, i també pels canvis d’usos, que fan que cada cop hi hagi menys gent treballant els camps i cuidant els boscos. A Catalunya no arriba al 20% la superfície de massa forestal que es gestiona, ha assegurat davant dels diputats la consellera d’Acció Climàtica.
Davant d’aquests canvis, els boscos no estan adaptats i necessiten adequar-se al canvi climàtic, i ho faran, assegura la consellera, de dues maneres, o cremant o gestionant-los. “No podem evitar les causes, però sí que podem preparar els boscos”, segons Jordà. Per fer-ho, la consellera ha explicat que seguiran millorant el model català d’incendis que, malgrat que ha funcionat, cal que millori per fer-lo més eficaç.
Els tres pilars d’aquest pla d’incendis és la prevenció amb el coneixement i control de les causes, la predicció del risc, per tal de poder prendre mesures, i també la política de control d’activitats de risc en moments crítics. Amb tot, la consellera ha assegurat que calen “mesures radicals” per part del Govern per fer front a aquesta emergència climàtica que ha posat contra les cordes els boscos del país.