Al voltant de 500 figurants de diferents pessebres de la Federació de Pessebres de Catalunya han recreat aquest diumenge un estel gegant de Nadal. L’acte celebrat a Castell d’Aro, municipi ubicat al Baix Empordà, ha sigut el colofó de la presentació de la temporada de Pessebres Vivents i ha aplegat prop d’un miler de participants amb activitats infantils, gimcanes i actuacions musicals. Tot amb la participació de representants de l’Ajuntament de Castell d’Aro i s’Agaró i la Diputació de Girona.

 

Segons ha informat la mateixa federació en un comunicat, es faran representacions a 46 localitats catalanes amb més de 300 pessebres i prop de 10.000 persones participants. La temporada d’enguany començarà el 6 de desembre i s’allargarà fins al 12 de gener del 2025. En total, la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya ha posat a la venda aquest any 125.000 entrades, la meitat de les quals es poden comprar de manera anticipada per internet, mentre que la resta es podran adquirir presencialment a les taquilles de cada pessebre.

La tradició dels Pessebres Vivents gaudeix d’una llarga trajectòria a Catalunya, amb algunes representacions que porten més de 50 edicions. Així mateix, la demarcació de Girona gaudeix d’un pes important en aquesta temporada, amb pessebres en localitats com Bàscara, Breda, Brunyola, Calonge, la mateixa Castell d’Aro, Celrà, Fontcoberta, Joanetes, Maçanet de la Selva, Navata, Pals, Peralada, Sant Martí de Llémena, Sant Martí Vell, Santa Pau, Vila-Sacra i Vilavenut.

D’entre tots els pessebres, hi ha alguns que han esdevingut emblemàtics. És el cas del nucli històric de Pals, el Monestir de Sant Salvador de Breda i el centre històric de Castell d’Aro. Aquests fan valdre la riquesa paisatgística i cultural de les diferents representacions arreu del país. Aquest any, també es reincorpora el Pessebre Vivent de Santa Maria de Palautordera i es consoliden noves iniciatives com la de Món Sant Benet.

Una tradició amb 50 anys d’història

Així doncs, en alguns municipis, el muntatge de Pessebres Vivents es remunta a més de 50 anys enrere. Aquestes representacions nadalenques han esdevingut una tradició ben arrelada al territori que no només promou el patrimoni cultural i artístic, sinó que també fomenta la participació dels veïns i veïnes de cada demarcació, amb milers de figurants voluntaris. La federació, presidida per Assumpció Garangou del Pessebre Vivent de Bàscara, té com a objectiu fomentar la col·laboració i el reconeixement d’aquestes iniciatives que atrauen milers de visitants cada any.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!