El trasplantament de microbiota fecal podria convertir-se en la millor alternativa als antibiòtics per tractar infeccions de còlon. L'Hospital de Bellvitge i el seu institut d'investigació mèdica, Idibell, han demostrat en un estudi els beneficis d'aquesta mena de trasplantaments per combatre infeccions de còlon produïdes pel bacteri Clostridiodes difficile, un germen que pot posar en risc la vida dels pacients. El procediment mèdic consisteix a transferir la microbiota fecal d'un donant sa al tracte gastrointestinal del pacient malalt i, segons els experts, els resultats són esperançadors perquè la gran majoria de malalts presenta una recuperació "significativa" de la diversitat de la microbiota fecal. L'estudi s'ha presentat al Congrés Europeu de Microbiologia i Malalties Infeccioses Escmid Global i els científics estimen que uns 150 malalts podrien beneficiar-se d'aquest procediment cada any a Catalunya.
Una alternativa als antibiòtics "segura" i "eficaç"
La coordinadora de la Unitat de Microbioma de l'Hospital de Bellvitge, Daiana Guevara, s'ha mostrat esperançada i ha subratllat que els primers resultats de les mostres recolzen l'ús del trasplantament de microbiota fecal com "una alternativa segura i eficaç" per als pacients amb una infecció de còlon produïda pel bacteri Clostridiodes difficile. La investigació que han dut a terme s'ha basat en l'anàlisi i la seqüenciació de la diversitat microbiana a través mostres de donants i receptors de trasplantaments de microbiota fecal realitzats a Bellvitge des de finals de novembre del 2021 a juny del 2022.
L'Hospital anima els ciutadans a fer donacions d'excrements
Segons indiquen, l'Hospital de Bellvitge és actualment l'"únic" centre català capaç de fabricar càpsules liofilitzades de microbiota intestinal a partir d'excrements de donants, un tractament oral eficaç en menys de 48 hores. Per produir-lo, però, són necessàries les donacions d'excrements i és per això que animen a la ciutadania ajudar altruistament als malalts. Això sí, els donants han de superar un procés de selecció on es descarten aquelles persones amb diabetis, obesitat o qualsevol patologia crònica, així com els portadors de gèrmens multiresistents o patògens als excrements.
A banda de les mostres destinades a fabricar càpsules per tractar pacients, és important que algunes es destinin a la investigació científica. Ho ha explicat la cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital de Bellvitge, María Ángeles Domínguez, que ha recordat que calen programes experimentals per abordar l'ús d'aquest trasplantament pioner en altres patologies, així com investigacions per estudiar el microbioma humà, la comunitat de microorganismes variables que habita a l'aparell digestiu.