Una anàlisi realitzat per investigadors de l'Imperial College de Londres (Regne Unit) ha estimat que entre 7 i 43 milions de persones han estat infectades pel coronavirus en els 11 països europeus amb més casos fins al 28 de març (Àustria, Bèlgica, Dinamarca, França, Alemanya, Itàlia, Noruega, Espanya, Suècia, Suïssa i el Regne Unit), el que representa entre el 1,88 i el 11,43 per cent de la població.
A Espanya, estaria infectada entre el 3,7 i el 41 per cent, fet que suposa una mitjana estadística de l'15 per cent, és a dir, unes 6,99 milions d'persones. Segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat aquest dilluns, al nostre país hi ha registrats 85.195 positius, una xifra molt allunyada de les estimacions d'aquesta nova investigació. Els investigadors expliquen aquesta gran diferència a causa de la limitada capacitat de realitzar proves diagnòstiques i al fet que molts dels casos són lleus i asimptomàtics, pel que no es detecten.
D'acord amb aquestes xifres, Espanya seria el país europeu amb més afectats per un ampli marge, seguida per Itàlia: 5,9 milions de casos, un 9,8 per cent de la població. Mentre, tot just el 0,72 per cent de la població alemanya tindria el virus, unes 600.000 persones. A França, serien al voltant de dos milions d'afectats, el 3 per cent de la ciutadania; i al Regne Unit 1.790.000 de persones, el 2,7 per cent de l'total.
D'altra banda, el treball calcula també el possible impacte de les intervencions en 11 països europeus per contrarestar la pandèmia de coronavirus, com els tancaments d'escoles, els confinaments domiciliaris, l'aïllament de casos confirmats i sospitosos o la prohibició de reunions massives.
16.000 vides salvades
Els comptes dels investigadors apunten que les mesures han salvat unes 16.000 vides a Espanya des de l'inici de l'brot. Segons les dades de l'Ministeri de Sanitat, han mort 7.340 persones amb coronavirus. D'acord amb aquest treball, serien unes 7.700, lluny dels aproximadament 24.000 morts que s'haurien produït de no haver pres cap tipus d'intervenció. A Itàlia, per la seva banda, s'han evitat 38.000 morts, i 370 al Regne Unit, tot i que es troba en els primers compassos de l'epidèmia.
"Per descomptat que és un moment difícil per a Europa, però els governs han pres mesures significatives per assegurar que els sistemes de salut no es vegin desbordats. Hi ha proves sòlides que han començat a funcionar i han aplanat la corba. Creiem que s'ha salvat un gran nombre de vides. No obstant això, és massa aviat per dir si hem aconseguit controlar plenament les epidèmies i caldrà prendre decisions més difícils en les pròximes setmanes ", assegura el líder d'el document, Samir Bhatt.
L'equip va utilitzar dades diàries en temps real de el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les sigles en anglès). Els models es van centrar en el nombre reproductiu, és a dir, el nombre mitjà de noves infeccions generades per cada persona infectada. Es va assumir que els canvis en el nombre reproductiu són una resposta immediata a la implementació d'aquestes intervencions, en lloc de canvis graduals més amplis en el comportament. En general, els models estimen que els països han aconseguit reduir el seu nombre reproductiu amb les intervencions.
120.000 morts evitades a Europa
L'anàlisi de l'equip mostra que, amb les mesures actuals en marxa, s'haurien evitat entre 21.000 i 120.000 morts fins al 31 de març als 11 països. No obstant això, puntualitzen que s'evitaran moltes més morts si es mantenen les intervencions fins que la transmissió baixi a nivells baixos.
"Els nostres resultats suggereixen que les intervencions com el distanciament social o els tancaments ja han salvat moltes vides i seguiran salvant vides. L'impacte de la pandèmia és extrem, però hauria estat molt pitjor sense les mesures. Mantenir-les crucial per a controlar-la", defensa el professor Axel Gandy, president d'Estadística de el Departament de Matemàtiques.
Donat el lapse de 2 a 3 setmanes entre el moment en què es produeixen els canvis en la transmissió i el moment en què es pot observar el seu impacte en les tendències de morts, els investigadors postil·len que "potser és encara massa aviat" per demostrar , en la majoria dels 11 països, que les mesures han estat eficaces.
"Els europeus, com moltes persones en altres llocs, han canviat profundament les seves vides en les últimes setmanes. Aquest informe deixa clares les primeres proves dels beneficis d'aquestes mesures de distanciament social. A l'mantenir la distància entre nosaltres, limitem les oportunitats que el virus es propagui i reduïm els riscos de malaltia i fins i tot mort entre els que ens envolten ", conclou Christl Donelly, professor d'Epidemiologia Estadística de l'Escola de Salut Pública.