El sector de vi mostra una presència femenina cada cop més notable en tots els àmbits, però les dones encara pateixen molta desigualtat i discriminació. Les dades així ho demostren, tal com revela l’informe Estudio Mujeres del Vino 2024, liderat per la sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras i impulsat per l’Instituto Más Mujeres i l’Asociación Mujeres del Vino, en col·laboració amb la Denominació d’Origen Catalunya. L’estudi, presentat aquest dijous, té com a objectiu donar visibilitat a la situació de les dones en el sector vitivinícola espanyol, i recull dades clau que ofereixen una perspectiva de les desigualtats de gènere que pateixen les dones, i dona idees per fer front aquesta problemàtica i promoure un entorn laboral més inclusiu i equitatiu.

Una de les dades més destacades extretes de l’estudi impulsat per Falgueras i Laia Arcones, fundadora de l’Institut Más Mujeres, és que el 62% de les enquestades (3 de cada 5) assegura viure situacions de desigualtat en el seu dia laboral, i 2 de cada 5 dones afirmen que, pel sol fet de ser dona, el seu creixement professional s’ha vist limitat. Altres dades que mostren aquesta realitat són que el 74% de les participants declara haver assistit a esdeveniments on la representació de dones era pràcticament inexistent. També, el 90% ha presenciat o patit comentaris ofensius o actituds masclistes en l’àmbit professional o fins i tot, un 41% ha patit algun tipus d’assetjament, sigui verbal, psicològic o físic.

Barreres estructurals

L’estudi també posa de manifest les barreres estructurals que es donen en el sector del vi i que limiten l’accés de les dones a promocions, càrrecs de responsabilitat o espais de visibilitat com congressos i fires sectorials. Tanmateix, l’informe permet identificar alguns dels mites de gènere relacionats amb el treball físic a la vinya, la capacitació de tria d’una referència enològica o associar uns vins determinats a les dones. Per pal·liar aquestes qüestions, entre altres mesures, les participants en l’estudi opinen que s’hauria d’incrementar la representació femenina en posicions de lideratge, implementar més polítiques d’igualtat i de transparència salarial, promoure programes de direcció, facilitar la conciliació o donar més visibilitat a dones referents del sector.

“La situació al sector del vi no és gaire diferent de la d’altres àmbits històricament masculinitzats. Malgrat els avenços, continuen existint barreres de gènere que dificulten l’accés al lideratge i al reconeixement professional per part de les dones. És hora de passar a l’acció i construir un sector del vi més just, inclusiu i igualitari”, va destacar Laia Arcones en l’acte de presentació de l’estudi, que es va celebrar a la Sala Cotxeres del Palau Robert. 

Per la seva part, Antoni Castellà, secretari tècnic de la Denominació d’Origen Catalunya, va subratllar la importància d’haver participat en aquest estudi, que en el cas de la DO Catalunya respon al seu compromís de millora i sostenibilitat del sector, en un sentit global, amb l’objectiu d’aconseguir el repte de la “plena igualtat i visibilitat de tots els professionals del vi”. En aquest sentit, Castellà va destacar la gran feina en el sector de projectes com els dels cellers Mas de la Pansa, liderat per Imma Soler; Pla de Morei, amb Mercè Sangüesa al capdavant, i Sant Josep Vins, liderat per Amparo Amaro. 

La presentació de l’estudi també va comptar amb la presència del director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, Joan Gené, amb motiu de l’inici del cicle d’activitats gastronòmiques que promou l’organisme en el programa de ‘Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia’, i que volen ressaltar la importància del vi català com a part integrant de la cultura, la gastronomia i el patrimoni del territori.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!