Un grup d'estudiants de l'Escola d'Enginyeria de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han desenvolupat una nova aplicació mòbil per informar-se en temps real sobre el servei de l'R1 de Rodalies, en concret, per saber el temps d'espera del següent tren i el nivell d'ocupació. La creació de l'app s'emmarca en el projecte 'Rodalinets' per crear un sistema d'informació i d'anàlisi de dades que contribueix a millorar aquesta xarxa de transport, gràcies a la col·laboració dels usuaris. Amb l'aplicació els usuaris de Rodalies poden compartir de forma anònima la ubicació i un sistema expert calcula el temps de pas real del següent tren. A més, també ofereix un mapa gràfic on representa la ubicació dels trens en temps real i permet reportar incidències.

Un sistema "molt complex"

El projecte s'ha desenvolupat en el marc del Grup de Recerca en Tecnologies i Estratègies de les Telecomunicacions (NETS), dirigit pel professor i investigador Miquel Oliver i hi han participat 9 alumnes de la UPF. En concret, el disseny forma part del treball de fi de grau de David Cano, director de desenvolupament i cofundador de Mobility Data Nets SL, una startup creada arran del projecte Rodalinets. L'aplicació, que es presentarà a principis del mes de març al 4YFN, dins del Mobile World Congress, ja està disponible a Google Store, i inicialment s'ha desenvolupat tenint en compte el cas de la línia R1 de Rodalies, que connecta 31 estacions de la costa del Maresme i Barcelona i dona cobertura a prop de 515.000 habitants. A banda de la col·laboració entre ciutadans, també pretén oferir informació perquè els responsables de control de la xarxa ferroviària puguin prendre les millors decisions en moments crítics. 

Miquel Oliver ha explicat que és un sistema "molt complex", que rep dades d’ubicació dels passatgers de la línia R1 de Renfe Rodalies que tenen l’app instal·lada i que "cooperen de manera indirecta en compartir informació de manera completament anònima". Tres dels estudiants dels graus d’Enginyeria en Informàtica i d’Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades a la UPF, Oriol Bech, Queralt Zamora i Guillem Pons, estan desenvolupant tota la part d’infraestructura de hardware i backend de Rodalinets. En aquest sentit, han reconegut que "un dels reptes més grans ha estat el disseny del servei web, on hem hagut de fer proves d’esforç dels servidors per poder processar tota la informació que li arriba en temps real. Ens ha costat ajustar el període de mostratge, però el resultat és òptim". Mentre que, David Obrero i Arol García, estudiants del mateix grau, estan definint una nova interfície de Rodalinets que, conjuntament amb les dades recollides, servirà de suport davant les incidències del servei. "A banda de donar informació als viatgers, també volem oferir un digital twin que permeti als responsables de control de la xarxa ferroviària prendre millors decisions en moments crítics".


 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!