Resposta a la sentència del moviment estudiantil, que fa una crida a la mobilització dels alumnes d'instituts i universitats a partir d'aquest dimecres. El Sindicat d'Estudiants ha convocat una aturada de les classes de 72 hores per protestar contra la sentència del Tribunal Suprem, que començarà aquest dimecres amb piquets informatius, accions i assemblees als instituts i facultats.
El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) se sumarà a les aturades a partir del dijous. Els universitaris sortiran al carrer a partir de les dotze del migdia a Barcelona, Tarragona i Girona i finalment, divendres, els estudiants s'afegiran a la convocatòria de vaga general convocada per la Intersindical i IAC per tal de respondre al moment ''d'excepcionalitat política i social''.
De fet, els estudiants són un dels col·lectius més mobilitzats, cosa que es va veure palesa ahir, quan es va fer pública la sentència del judici del procés, en què gran part de l'alumnat va buidar les aules per sortir al carrer a manifestar-se. Molts d'ells van seguir les instruccions de Tsunami Democràtic i es van afegir a les protestes a l'Aeroport del Prat. En fer-se pública la sentència, el SEPC ha escrit un manifest en què la titlla de ser una "repressió a tot un poble" i aposta per "mobilitzar-nos massivament". El manifest es pot llegir en el següent tuit, en què emplaça l'alumnat a fer vaga dijous i divendres:
De cara a les manifestacions convocades per aquesta tarda de dimarts a Barcelona per part dels CDR a les 18.30 a la Plaça Universitat, el SEPC ja ha emplaçat a l'estudiantat a unir-s'hi i s'ha adherit a la vaga, segons ha manifestat a través de Twitter.
Per aquest dimecres, el Sindicat d'estudiants preveu fer piquets informatius i assemblees per començar a organitzar la resposta, les accions i les pancartes davant d'instituts i facultats, i preparar així, la manifestació convocada per dijous. Pel sindicat d'estudiants, l'única manera de ''vèncer'' és a través de la ''mobilització de masses'' i amb una ''estratègia combativa que vinculi la llibertat dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la fi de la repressió franquista''. El SEPC demana aconseguir la ''desobediència massiva'' i per això creu que els estudiants han de ser ''la punta de llança'' de l'independentisme popular.
Estudiants mobilitzats a tot el territori
Les mobilitzacions d'ahir dilluns, dia en què es va fer pública la sentència, i també les d'avui, menys sonades però que s'han basat en tallar carreteres, s'han fet a tot el territori català, amb el moviment estudiantil com a pal de paller. A Girona, els estudiants han buidat les aules i s'han unit a la manifestació davant els jutjats de la ciutat.
A Lleida, s'ha convocat una manifestació per a les 17.30 d'aquesta tarda al rectorat de la UdL, en motiu de les càrregues d'ahir i la detenció d'un dels estudiants.
A Tarragona, des del SEPC també s'ha animat a anar a tallar carreteres i s'ha convocat una assemblea a la URV per definir les accions dels propers dies.
Per últim, a Barcelona, alguns estudiants han participat de les accions durant el dia, provocant talls a la ciutat i aldarulls a Plaça Espanya. Finalment, els estudiants s'adheriran a la manifestació convocada pels CDR aquesta tarda a Plaça Universitat, que acabarà a la Delegació del Govern espanyol.
Menys alumnes ja aquest dimarts
Tret de la UAB, la UPF i la UPC, que han registrat una activitat habitual, diverses facultats i universitats públiques catalanes han vist aquest dimarts alterada la normalitat. A banda del cas de la UdL, on el rectorat continua tancat i s'han suspès activitats avaluatòries, a les facultats de Medicina i Ciències de la Salut, a Reus, de la Universitat Rovira i Virgili han detectat menys alumnes, una situació que s'ha donat també al Campus Bellissens, al campus Catalunya de Tarragona i a la seu del Vendrell. En el cas de la URV, s'ha treballat amb normalitat al campus Sescelades, a la facultat de Turisme i Geografia, a Vila-Seca, i al campus de les Terres de l'Ebre.
A la Universitat de Girona (UdG), pocs estudiants han anat a classe i se n'han pogut fer poques a Ciències, Infermeria, educació i Psicologia. A la resta de centres, no hi ha anat cap estudiant. A la Universitat de Barcelona (UB), el dia també ha estat tranquil tot i que s'ha detectat una afluència més baixa d'estudiants.