El Govern va decretar ahir noves mesures —que s’implementaran el 7 de gener— per fer front a la pandèmia de la Covid-19. “Seran deu dies per fer una nova aturada social al país”, va dir la consellera de Salut en roda de premsa. Una de les restriccions és el confinament municipal durant deu dies per reduir la mobilitat. Tanmateix, tal com va assegurar Alba Vergés, “els exàmens universitaris es podran fer tots els dies de la setmana amb les mesures necessàries”, obligant a desplaçar desenes de milers d’estudiants.
Així doncs, diverses universitats continuaran amb el model d’avaluació presencial, fet que genera malestar entre els estudiants. I és que és innecessari i insegur fer exàmens presencials després de l’elevada interacció social que hi ha hagut durant les festes de Nadal. A aquest fet, s’hi suma que gairebé s’han impartit totes les classes de manera telemàtica, les quals han vist afectada la seva qualitat educativa.
No puc trepitjar la facultat en tot el semestre perquè podem contagiar-nos, però sí que puc anar a fer exàmens amb grups més grans 👏👏👏🤡
— uri 👺 (@ichibanuri) January 4, 2021
📚 Fa mesos que no trepitgem la universitat, no podem sortir del nostre municipi, hem de reduir la interacció... I ara ens hem de desplaçar per a fer un examen?
— Fem-la Pública UB (@FemlaPublicaUB) January 4, 2021
👉 Aquesta decisió és inacceptable. Exigim uns #ExàmensSegurs i equitatius per a tothom. Necessitem solucions! https://t.co/Eq1Wi9UOd5
Anar a classe a fer una prova comporta reunir-se amb gent que potser no ha respectat les mesures i que, sense saber-ho, poden ser portadors asimptomàtics de Covid. Malgrat que durant l’examen s’utilitzi mascareta, es respecti la distància social i es faci una bona ventilació de les aules, cal tenir en compte la interacció social entre els alumnes —que fa temps que no es veuen—, així com les aglomeracions que hi pot haver a les facultats i al transport públic.
#NosaltresTriemSalut #pressingub #cienciespolitiquesub #cienciapoliticaub @CPoliticaUB @UniBarcelona @Dret_UB @RectorUB pic.twitter.com/wJLz3VlUb4
— gerardplazas (@PLMA02) January 5, 2021
Aixi estava @la_UPC al passadis pels examens parcials. Crec que és normal que ens queixem. pic.twitter.com/L3qKNFVLWZ
— Nil Armengol Casali (@nilarca93) January 5, 2021
"Encara hi ha temps per rectificar"
Per poder dur a terme una avaluació online, diversos universitaris han endegat una recollida de firmes, que en un dia ja acumula més de 9.300 firmes. El Pau Cuatrecases, un dels impulsors, ha explicat que està enfocada a “visibilitzar el descontentament dels estudiants” i insta a què firmi tothom que consideri que fer exàmens presencials “és una irresponsabilitat”. Segons l’estudiant, les mesures adoptades no estan a l’altura de la situació. “Encara hi ha temps per reaccionar i rectificar aquestes mesures. Cal reduir el nombre de contagis per preservar la salut de la població, minvar la pressió del sistema sanitari i poder començar a reactivar l’economia com més aviat millor, un fet molt necessari per a tots els ciutadans”, ha destacat.
Una rave de 200 persones; 🤯🤬😡
— Joan Sans (@joansj3) January 4, 2021
Un examen de 300 persones; .......
Un altre fet preocupant és què faran els estudiants que estan contagiats. El Gerard és positiu de coronavirus des del 28 de desembre. “El dia 11 tinc un examen presencial i potser seguiré sense tenir gust ni olfacte, però segons Salut podré anar a fer-lo perquè no són símptomes greus i ja no tindré càrrega viral. Aniré a fer l'examen sense PCR prèvia”, ha expressat l’universitari, a qui li han denegat la possibilitat de fer proves online.